Angol adatbázis ügy

Az angol sportszervezés körében nagy „hagyománya” van az adatbázisok sui generis védelmével összefüggő jogi ügyeknek (ld. C-203/02; C-46/02; C-44/02; C-338/02).
 
A múlt héten új döntéssel szaporodott az említett ügyek listája. Az ügyben az angol labdarúgó ligákat (ideértve a Premier League-t is) bonyolító szervezetek pereltek be szerzői jogaik megsértése miatt olyan vállalkozásokat, amelyek a mérkőzések adatait hasznosították. Az ügy egyik alperese volt a Yahoo! is.
 
A felperesek azt állították, hogy a mérkőzéslisták szerzői jogi védelmet élveznek, részint, mint adatbázisok, másrészt pedig, mint önálló szerzői művek. Az alperesek álláspontja szerint az adatbázis előállítója sui generis oltalmat is élvez.
 
Az ítélet részletesen leírja a mérkőzéslisták keletkezésének módszerét, amelyet – az ítélet szerint – a labdarúgó ligák belső szabályzatai részletesen meghatároznak. A részletes szabályozás ellenére ugyanakkor számos olyan döntési pont marad a rendszerben, amelyet a mérkőzéslistákat összeállítói szakemberek saját belátásuk szerint döntenek el, vagyis, a mérkőzések adatait végső soron önmagukban a szabályok nem határozzák meg, tere marad az egyéni kreativitásnak is. Érdekes körülménye az ügynek, hogy a mérkőzéslisták végleges formája azt megelőzően készül el, hogy tudni lehetne, végül mely csapatok jogosultak indulni az egyes bajnokságokban.
 
Az angol bíróság döntése szerint a mérkőzések listái szerzői jogi védelmet élvező adatbázisnak minősülnek, mivel abban fellelhetőek olyan elemek is, amely a szerző szellemi tevékenységének tudható be. Egyéb úton a bíróság a szerzői jogi védelmet nem állapította meg.
 
A bíróság – az Európai Bíróság British Horseracing v William Hill (C-203/02) döntését követve – ugyanakkor elutasította a mérkőzéslistákat magába foglaló adatbázis előállítójának sui generis védelmét.

 
Címkék: szerzői jog adatbázis bírósági ítélet sui generis jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr231954872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.