Magyarország lekerült a Special 301 megfigyelési listájáról

Az USTR (Office of the United States Trade Representative) kiadta a 2010. évi Special 301 Reportot. Az USTR az USA kereskedelmi politikájával kapcsolatos javaslatokat dolgozza ki az amerikai kormány számára, az évente kiadásra kerülő Special 301 Report pedig a szellemi alkotások érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokat rögzíti, erősen befolyásolva az amerikai kereskedelmi politikát.

A napokban megjelent jelentés Magyarországot – Csehországgal és Lengyelországgal együtt – már nem listázza a megfigyelendő államok között, ami a hazai jogérvényesítés eredményeinek elismerését jelenti.
 
A jelentés a törlés indokaként megemlíti, hogy a hatóságok proaktív módon léptek fel az internetes jogsértések ellen, illetve hogy a jogsértő termékek felismerése is javult. A jelentés külön eredményként említi a Verseny utcai piac bezárását, illetve, hogy jelentős erőforrásokat szánt az ország tudatosság-növelő kampányokra, képzésekre, oktatásokra.
 
Az USTR a jelentés elkészítése során nagy súllyal támaszkodik az iparági jelentésekre, amely körülmény arra utalhat, hogy a kreatív ipar képviselői a jogérvényesítést hatékonyabbnak látták 2009-ben, mint korábban. Visszatekintve a tavalyi évre, valóban megállapítható, hogy számos kérdésben sikerült látványos eredményeket elérni.
 
A Verseny utcai piac bezárására 2009 őszén került sor. A piac bezárása fontos, régóta halogatott, de elsősorban marketing szempontból jelentős lépés volt a hatóságok részéről. Jellemző, hogy a bezárást elrendelő jegyző az intézkedést elsősorban a közlekedésrendészeti és az építésigazgatási szabályok megsértésével indokolta  bár megemlítette azt is, hogy „gondot okozott a bűnözés”.
 
Az internetes jogsértések területén a 2009. év nagy fogása az NNI áprilisi szerverlefoglalása volt, amelynek során az NNI 43 szervert foglalt le, amelyeken összesen 230 terra jogellenes tartalom (szoftverek, filmek, zenék) volt. A nyomozás mai állása szerint 21 gyanúsított összesen 741 millió forint bevételt ért el a szerverek üzemeltetésével. A lefoglalást követően a hazai internetes forgalom érezhetően esett, pár nap múlva pedig más "szolgáltatók" gond nélkül betöltötték a keletkezett piaci rést.
 
2009-ben – a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, illetve a jogvédő szervezetek kezdeményezésére – valóban több olyan kampány is volt, amelyek elsődleges célja a szellemi jogok tudatosítása volt. És ami még fontosabb, több olyan képzés is elérhető volt, amelyeken a jogalkalmazók (ügyészek, rendőrök, bírák) megismerhették a jellemző elkövetési magatartásokat, kipróbálhatták a fájlcserélést.
 
Az USTR optimizmusát – úgy tűnik – statisztikai adatok is alátámasztják. A HENT 2009. évi jelentése szerint 2008-hoz képest jelentősen csökkent az ismertté vált szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekmények, illetve bűnelkövetők száma. Növekedett viszont a kiszabott letöltendő- és felfüggesztett szabadságvesztések száma. Persze kérdés, hogy a statisztikai eredmények a valóban csökkenő jogsértésnek, vagy a bűnüldözés rosszabb hatékonyságának köszönhetőek.
 
Örömmel nyugtázhatjuk tehát a jogérvényesítés sikereit. Ami ünnepi hangulatunkat némileg beárnyékolja, hogy a jogérvényesítés sikerét nem követte a legális piac bővülése. A felületes szemlélő számára úgy tűnik, hogy a Verseny utcai piac bezárását követően sem okoz nehézséget (még) hamis termék beszerzése, az NNI szerverlefoglalását követően sem okoz nehézséget (még) zenét letölteni magyar szerverekről, a tudatosság-növelő kampány ellenére sem nőtt (még) az iparág elfogadottsága, a képzések ellenére sem lett jobb (még) a jogalkalmazók informatikai képzettsége. De az irány úgy tűnik helyes, és az sem kevés.
 
Címkék: szerzői jog hamisítás ustr special 301 jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr721973999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.