A szerzői jogi szabályok hatályba lépése is alkotmányellenes

Az Alkotmánybíróság a 436/b/2010. számú AB határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította az új Ptk. és az új Ptké. hatályba léptető rendelkezéseit, arra hivatkozva, hogy az ilyen horderejű jogszabályokra való felkészülésre nem elegendő az elfogadás óta eltelt idő. (A Ptk. Személyek könyve 2010. május 1-jén, a többi része pedig 2011. január 1-jén lépett volna hatályba, a Ptké. ezekhez csatlakozó szabályai szintén így léptek volna hatályba.)

Érdemes felhívni a figyelmet Dr. Bragyova András alkotmánybíró különvéleményére, amely arra a körülményre világít rá, hogy a számos fórumon vitatott új kódexet az AB tulajdonképpen formai okokból nyilvánította alkotmányellenessé, nem pedig a benne foglalt - egyébként sok kritikával illetett - tartalomra tekintettel. 
Ez abból következik, hogy az AB határozata alapvetően két kérdésben való állásfoglalás eredménye. A vizsgálat tárgya az indítványok alapján egyrészt az volt, hogy a Ptk. hatálybaléptetéséhez szükséges felkészülési idő elegendően került-e megállapításra a hatálybaléptető rendelkezésekben, másrészt, hogy amennyiben az első eset nem áll fenn, akkor a felkészülési idő elmaradása miatt a jogbiztonság súlyos sérelme vagy ennek veszélyeztetése megvalósult-e.   
A hazai jogrendszer szemponjából hatalmas jelentőségű határozat elsősorban tehát a hatálybalépésig rendelkezésre álló felkészülési időt vizsgálta.  
A Ptké. hatálybaléptető rendelkezéseinek alkotmányellenessé nyilvánítása megakadályozta a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításának hatálybalépését is, amely lehetővé tette volna, hogy a Szerzői Jogi Szakértő Testület ne csak hármas, illetve ötös tanácsokban, hanem egyszerűbb ügyek esetében egyes szakértők igénybevételével alakítsa ki a véleményét.
Az  ítélet és a hozzá fűzött különvélemény itt olvasható.
 
 
Címkék: alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr661991265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.