Aktualizált összefoglaló a Google Könyv Projekt egyezségi megállapodáshoz fűzött kifogásokról

A Public Index, amelyet James Grimmelmann, a New York Law School oktatója, valamint hallgatói hoztak létre, májusban aktualizálta és közzétette az átdolgozott dokumentumát, amely kategórizálja és összefoglalja a Google Könyv Projekt egyezségi megállapodáshoz fűzött kifogásokat és a felperes által az ezekre adott válaszokat. Az 55 oldalas jelentés,amely kitűnő forrásanyag mindazok számára, akik kutatni kívánják a Google megállapodást és annak vitás pontjait, 11 pontban foglalja össze a kifogásokat;ezek a következők: tisztességtelenség a jogosultak irányában, nemzetközi vonatkozások, bírói joggyakorlat, a  csoportra érvényes peres eljárás (class action procedure), a nyilvántató testület kérdései, intézményi előfizetés, versenyjogi kérdések, privacy, szerzői jogi és informatikai policy-k.

A dokumentum bemutatja mindazon előnyöket és kockázatokat, amelyet a Google Könyv Projekt egyezségi megállapodása magában rejt. Ennek megismerésére, a Google szerepének megítélésére a hazai szakemberek körében is komoly érdeklődés mutatkozik, amelyre jó példa a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében áprilisban megrendezett konferencia ("A könyvkiadás és könyvkereskedelem az elektronikus másolhatóság korában") sikere. A konferenciáról Mezei Péter is beszámol blogjában

     

 
Címkék: google internet konferencia szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr832015802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszjéééóóó 2010.06.18. 10:34:29

Igen rózsaszínű lett a kép, amelyet a Népszabadság június 16-i beszámolója festett le olvasói számára, amely szerint az Osztrák Nemzeti Könyvtár és a Google közös projektje éppen most vette kezdetét, amelynek keretében a bibliotéka mintegy négyszázezer kötetét (ebből tízezer magyar nyelvű munkát) digitalizálják. Szerzői jogi aggályok nem merülnek fel, hiszen a történeti gyűjtemény összes, a XVI. század eleje és a XIX. század közepe között megjelent darabját digitalizálják. Mindenki jól jár, a Google nem vár tényleges profitot az együttműködésből. Kockázatok nincsenek, itt a szép új világ!

nol.hu/lap/kult/20100616-kozos_kozep-europai_multunk_a_vilaghalon