A VPOP belső szabályzata nem nehezíti meg a jogtulajdonosok helyzetét!

2010. április 30-i bejegyzésemben az index.hu „Megkönnyíti a hamisítók dolgát a VPOP” címmel 2010. április 29-én közzétett cikkével kapcsolatos gondolataimat írtam le. Akkor arra tettem ígéretet, hogy megkeresem a VPOP Szellemi Tulajdonjogvédelmi Osztályát, hogy adjanak segítséget a cikk - és a cikk által idézett belső intézkedés tartalmának - értelmezéséhez. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) következő ülésén foglalkozni fog ezzel a témával, az ülés eredményéről pedig várhatóan közlemény is közzétesznek.

Tudomásom szerint a HENT a 2010. május 10-i héten foglalkozott ezzel a témával. Az egyeztetés eredményéről a tegnapi napon jelent meg a hír a HENT honlapján, valamint kommentként itt az E.szer.int blogon. A téma fontosságára tekintettel szükségesnek érzem, hogy a HENT álláspontját külön bejegyzésben is közreadjuk. Az alábbiakban ezért szó szerint idézzük a HENT honlapján és az E.szer.int blogon kommentként megjelent közleményt.

"A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleménye a Vám-és Pénzügyőrségnek a hamisítókkal szembeni fellépést érintő belső intézkedésével kapcsolatban

Az index.hu 2010. április 29-én „Megkönnyíti a hamisítók dolgát a VPOP” címmel cikket tett közzé, amely a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2010. március 3-án kiadott, a nyomozó hatóságok által történő szakértő kirendelések, illetőleg az áru hamis megjelölés bűncselekmény, illetve szabálysértés elkövetésének felderítése során alkalmazandó vámhatósági intézkedésekről rendelkező belső intézkedés (a továbbiakban: VPOP intézkedés) kapcsán vonta le – és sugallta mind tartalmával, mind provokatív és félrevezető címével – azt a következtetést, hogy az intézkedés végrehajtása a felderítések ellehetetlenüléséhez vezethet. Tekintettel a cikkben megjelenő félreértésekre, valamint a különböző eljárástípusok összemosására, a közvélemény tájékoztatása érdekében a cikkben szereplő téves adatok és megállapítások helyesbítésére van szükség.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, amelyet 2008-ban a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni fellépés hatékonyabbá tételének és javításának koordinálása érdekében hoztak létre paritásos alapon az állami és az iparági, jogosulti oldal képviselőiből, a cikk alapjául szolgáló VPOP intézkedés kapcsán egyeztető megbeszélést hívott össze a VPOP, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a Magyar Szabadalmi Hivatal képviselőinek, illetve a jogosulti-képviselői oldal reprezentánsainak részvételével.

Az egyeztetésen megvitatottak eredményeként fontos rögzíteni, hogy a VPOP intézkedés nem érinti a Tanács 1383/2003/EK rendeletében (a továbbiakban: Rendelet) szabályozott ún. vámfigyelési eljárások eljárási menetét, azaz a Rendeletben foglaltak szerint a vámhatóság természetesen továbbra is lehetőséget biztosít a jogosultaknak a szellemi tulajdonjogokat feltehetően sértő áruk megvizsgálására az EU külső határszakaszán létesített határátkelőhelyeken végrehajtásra kerülő ellenőrzések során.

A VPOP intézkedés nem a Rendelet hatálya alá tartozó ellenőrzésre vonatkozóan állapít meg rendelkezéseket, hanem az ország belső területein, az ún. mélységi ellenőrzés során alkalmazandó, az intézkedés címében megjelölt bűncselekmény és szabálysértés felderítésére irányuló eljárásra vonatkozik. Amennyiben a mélységi ellenőrzések során a vámhatóság a jogsértés gyanúját állapítja meg, szabálysértési illetve büntetőeljárás indítására kerül sor. Az ellenőrzést végző vámhatóságnak tehát nem kell az ellenőrzés során megbizonyosodnia arról, hogy a gyanús termék valóban hamis-e, azaz a jogsértés megtörtént-e, ennek kimondására az ellenőrzés eredményeként elindított szabálysértési illetve büntetőeljárásban kerül sor. Ebben a – csupán a gyanú megalapozásához szükséges – szakaszban a mélységi ellenőrzést végző hatóság olyan körülményeket mérlegel, amelyek nem igénylik a feltételezett sértett személyes közreműködését. A vámhatóság a mélységi ellenőrzéseken a jogsértés gyanújának vizsgálata során a VPOP belső honlapján rendelkezésére álló termékleírásokról való tájékozódás mellett a jogtulajdonos kapcsolattartójával is felveheti a kapcsolatot a termékről való információszerzés érdekében. Tekintettel arra, hogy a jogtulajdonosok a hamisításhoz kapcsolódó jogsértések sértettjei, ezért az ellenőrzés eredményként megindított szabálysértési illetve büntetőeljárásban – összhangban a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény rendelkezéseivel – nem járhatnak el szakértőként vagy szaktanácsadóként az áru hamis voltának kérdésében. A VPOP intézkedés kizárólag a hatályban lévő jogszabályok értelmezését és kifejtését tartalmazza, ezzel útmutatást adva a mélységi ellenőrzéseken eljáró hatósági munkatársaknak. Látni kell azt is, hogy a szóban forgó korai – a szabálysértési és büntetőeljárások megindítását megelőző – szakaszban a sértettek (és egyéb harmadik személyek) rendelkezésére bocsátható adatok körét a hatályos adatvédelmi előírások is korlátozzák.

Az egyeztetésen részt vevő felek kiemelték a vámhatóság munkatársai jó felkészültségének, szakmai képzettségének fontosságát, amelyet a hamisítás elleni fellépés hatékonyságának és eredményességének érdekében folyamatosan fejleszteni szükséges. Ez egyrészt a technikai, informatikai eszközök, adatbázisok bővítése és rendelkezésre bocsátása, másrészt a már ez idáig is eredményesen zajló szakmai továbbképzések útján valósulhat meg, amely terület kiemelt prioritásként szerepel és fog szerepelni a jövőben is a Magyarország hamisítás elleni fellépésének megerősítésére szolgáló stratégiai célkitűzésekben.

"

Forrás: HENT honlap és E.szer.int blog komment

 
Címkék: szerzői jog vám hamisítás védjegy

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr482020305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.