A filmarchívumi gyűjtemények több, mint ötöde árva mű

Az Európai Filmarchívumok és Filmszínházak Egyesülete [Association of European Film Archives and Cinémathéques (ACE)] felmérést végzett az európai filmarchívumokban fellelhető árva művek (azaz olyan művek melyek szerzője ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik) számának megállapítása céljából. A téma aktualitását adja, hogy az Európai Bizottság „Szerzői jog a tudásalapú gazdaságban” című közleményében szintén célul tűzte ki az árva művek problematikájának vizsgálatát és kezelése irányvonalainak lefektetését, kifejezetten egyes kulturális szektorokra koncentrálva.
Az ACE által végzett vizsgálat érdekes eredményei a következők:
 
-   a válaszadó 24 filmarchívum teljes filmállományának 21%-a, (mintegy 225.000 mű) árvának tekinthető,
-  az árvának tekinthető művek 45%-a (mintegy 100.000 mű) elérhetővé tehető lehetne az European Film Gateway-en keresztül (az Europeana-hoz kapcsolódó, filmes portál) amennyiben ennek jogi és gyakorlati feltételei már ki lennének dolgozva,
-   az árvának minősített filmek felhasználása iránti kérelmek 55 %-a kulturális, míg 44%-a kereskedelmi célzatú volt,
-  a válaszadók archívumaiban fellelhető filmek 60%-a (kb. 135.000 mű) 1950 előtt készült,
-  az árva művek 34%-a nem fikciós.
 
A vizsgálat eredményei részletesebben itt férhetők hozzá.
 
Címkék: film archívum felmérés árva művek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr152033004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.