Perek a Google és egy blues zenei kiadó között

2009 decemberében egy kis floridai lemezkiadó, a Blues Destiny Records megelégelte az online kalózkodást és pert indított a Google-el szemben.

A kiadó tapasztalata szerint, amennyiben valaki az általuk kiadott felvételekre keres az interneten a Google segítségével, a keresőmotor találatai között szinte az első találati linkek a RapidShare nevezetű fájlcserélő oldalra irányítanak, ahol többek között az általuk kiadott zenék illegális másolatai is elérhetőek. Álláspontjuk szerint a Google rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy megjelenítse vagy blokkolja a hozzáférést azokhoz a weboldalakhoz, amelyekről tudni lehet, hogy illegális tartalmak számára nyújtanak tárhely-szolgáltatást, de ezt esetükben nem tették meg.

Az ügy kimenetelét csak találgatni lehetett és ez év márciusában a cég úgy döntött, hogy eláll a keresettől. Azonban ez a visszavonulás, mint ahogy azt a Google jogi képviselőinek is kijelentették, nem végleges.

A Google nem késlekedett, ellentámadásként 96 oldalas periratban fordult a kaliforniai kerületi bírósághoz, hogy az állapítsa meg, nem sérti a Blue Destiny Records szerzői jogait.

Amíg a Google érvelését a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) „Safe Harbor” kivételére alapozza, addig alperes a düsseldorfi OLG (fellebviteli bíróság) ez év márciusában kelt döntésére hivatkozik, amelyben a RapidShare pernyertességét állapították meg azzal, hogy nem szükséges a szolgáltatónak előzetesen szűrni a feltöltött anyagokat, nem felel a szolgáltató a harmadik személy által elkövetett szerzői jogsértésért, mindazonáltal a német ítélkezési gyakorlat nem egységes ebben a kérdésben.

 
Címkék: google internet szerzői jog keresőmotor bírósági ítélet

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr692052885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.