A Bundestag megtárgyalta a GEMA működését érintő petíciót

2010. május 17-én került sor a német Bundestagban arra a nyilvános ülésre, ami a német zenei szerzői jogokat kezelő GEMA (Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte) működésének újragondolására irányult, mégpedig a jobb átláthatóság és a fejlett információs társadalom alapelveire tekintettel. Az ülést a GEMA elszámolási és felosztási rendszerével, az egyesületi formával, valamint az állami felügyelettel szemben benyújtott petíció miatt tartották meg, amelyet több mint 106.000 támogató írt alá, az ülés megtartásához egyébként szükséges 50 000 támogató helyett.

A petíció benyújtását, egy müncheni székhelyű kulturális intézmény (Sonthofer Kulturwerkstatt) vezetője,  Monika Bestle kezdeményezte, aki radikális változásokat követelt a GEMA működésével kapcsoltban. A petíció aláírói a közös jogkezelés jogi kereteinek megvizsgálását kérték, hivatkozva arra a bizonyos "fekete lyuk"-nak nevezett jelenségre, amely a 300-tól 750 euró összegű engedélyes rendezvényeknél alakult ki. A bevételek mindössze 10%-a kerül felosztásra, a maradék 90% a közös jogkezelésen belül "hasznosul", amely elsősorban a fiatal zeneszerzőket és szövegírókat érinti hátrányosan.

Monika Bestle szerint a GEMA tarifái nem igazságosak, ami különösen a kisebb kulturális szervezetek számára előnytelen (lásd a "Die Zeit"-ben megjelent interjút). Ezt erősítette meg Dr. Max Stadler, a szövetségi igazságügyi minisztérium államtitkára is, indítványozva egyben az ún. pausal (átalányos) elszámolási és felosztási rendszer átgondolását, amely modell különösen a „kis és karitatív” szervezőket érinti.  Arra is utalt, hogy a szövetségi bíróság teoretikusan igazságosnak ítéli meg ezt a fajta rendszert, ami egyébiránt egy bizonyos "játékteret" biztosít a közös jogkezelő szervezetek részére. Dr. Harald Heker, a GEMA választmányának elnöke, reagálva a GEMA-t ért kritikákra, komoly reformokat helyezett kilátásba, amelyek megvitatására a GEMA júniusi ülésén kerül majd sor.

A Bundestag sajtóközleménye elolvasható itt.

 
Címkék: szerzői jog információs társadalom közös jogkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr562069029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.