Szerzői jogi kézikönyv, akár ingyen is

Érdekes tanulmánykötet jelent meg a hetekben, érdekes üzleti modellben.

Privilege and Property. Essays on the History of Copyright” címmel jelent meg Ronan Deazley, Martin Kretschmer és Lionel Bently szerkesztésében a szerzői jog történetét feldolgozó tanulmánykötet az OpenBook Publishers cambridge-i kiadónál.  A 450 oldalas kötet áttekinti az angol, skót, francia, amerikai és német szerzői jog első lépéseit, illetve a modern szerzői jog előzményének tekinthető alapdokumentumokat, jogeseteket. De nem csupán a tartalom érdekes ebben az esetben, hanem az üzleti modell is.

Az OpenBook Publisherst olyan kutatók javaslatára hozták létre, akik megelégelték, hogy csak borsos ár megfizetése ellenében férnek hozzá mások kutatási eredményeihez, miközben szinte megoldhatatlan problémát okoz saját kutatási eredményeik publikálása. A kidolgozott megoldás kifejezett szerző barát, mivel a szerzők saját jogaikat megőrizhetik. Mindeközben a megoldás olvasóbarát is, mivel minden kötetet négy formátumban adnak ki: kemény, illetve puha kötéssel, pdf-ben, és online. Az első három változatért különböző árat kell fizetni, jelen esetben a kemény kötéses változat 25 Ł, a puha borítású 15 Ł, a pdf pedig 5 Ł. Akinek pedig ez is sok lenne, az a kiadó saját oldalán – regisztrációt követően – vagy a meglévő egyéb szolgáltatások (pl. Google Book Search) felületein ingyen elolvashatja a teljes könyvet.

Még egy pillanatra visszatérve a könyvre: a kutatás a szerzői jogi forrásokat összegyűjtő archívummal, a Primary Sources on Copyright (1450-1900) elnevezésű projekttel együttműködésben készült. Az archívum a szerzői jog alapdokumentumait gyűjti és publikálja az angol, német, olasz, amerikai és francia jogterületről, 1450-től 1900-ig. A gyűjtemény hihetetlen kincseket rejt, érdemes pár percet szánni rá.
 

 
Címkék: szerzői jog adatbázis könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr562133685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.