User, generate content!

Júniusban a kanadai kormány a szerzői jogi törvény módosítására nyújtott be javaslatot a törvényhozáshoz, amellyel az új digitális világhoz jobban illeszkedő szabályozást kívánna megteremteni, többek között felvenné a közösségi oldalakon oly elterjedt „user generated content” típusú felhasználást a szabad felhasználások közé.

A user generated content (felhasználók által generált tartalom) a Web 2.0 világában nagy népszerűségnek örvend. Amikor egy zeneszámhoz privát klipet barkácsolunk, vagy egy ismert filmrészletből felirat szerkesztésével paródiát gyártunk, esetleg otthoni karaoke műsorszámunkat rögzítjük, és mindezt feltoljuk a tjúbra vagy az efbére, akkor magunk is részei leszünk a tartalomgeneráló közösségnek. Vicces, ötletes, és ma már annyira természetes.
 
Bár érzésünk szerint „nincs ebben semmi rossz”, a szerzői jogi rezsimek szinte mindegyike átdolgozásnak és nyilvánossághoz közvetítésnek minősíti az ilyen privát „kreatívkodásokat” is, tehát szabályosan ekkor is engedélyt kellene kérni a jogosulttól (zeneszerzőtől, együttestől, kiadótól, filmgyártótól). Engedély híján a jogosultak követelhetnék a műveik eltávolítását, esetleg kártérítést. Ha ilyen gyakorlat még nem is indult meg, az talán azzal magyarázható, hogy ha a végső fogyasztók tréfás alkotásaik után egyesével fizetnének a jogosultaknak, az kevéssé lenne gazdaságos.
 
A kanadai kormány igyekezne e téren tiszta lapot önteni a virtuális pohárba. Június elején nyújtotta be a törvényhozó elé azt a tervezetet, amely a szerzői jogi törvényt az új digitális környezethez kívánja igazítani, és egyben megteremtené az egyensúlyt a fogyasztók és a szerzői jogi jogosultak érdekei közt. A kormány a honlapján kiemeli, hogy a Web 2.0 és a közösségi oldalak népszerűsége megváltoztatta a szerzői jogilag védett művek felhasználását: a tervezet eme új fogyasztói technikákat is szem előtt tartja. Ezen túl a szerzők alkotásának és jogainak védelmét, valamint új üzleti modellek támogatását is megígéri.
 
A tervezet érdekessége, hogy a user-generated-contentet (tudtommal egyedülállóan) szabad felhasználássá minősítené (a tervezet 29.21. pontja), minek következtében a műszakilag le nem védett (nem kódolt) műveket nem kereskedelmi céllal a fogyasztók szabadon (tehát engedély nélkül is jogszerűen) átdolgozhatnák és egymással megoszthatnák.
 
Hogy honnan az ötlet, arról a kormány a fenti hangzatos „minden érdekeltnek megadjuk, ami jár neki” kijelentéseken túl konkrét magyarázatot nem nyújt. A kanadai szerzői jogi hagyományokban is hiába keressük e szabadelvű rendelkezésnek az előzményeit.
 
Véleményem szerint a júzerek által készített műveknek zöld utat engedni egyrészt egy gesztus, amivel az internetfogyasztó generációnak szeretnének kedveskedni. Másrészt egy ilyen javaslat a hatalmon levő, egyébként kisebbségi kormány imidzsének tudatos javítását szolgálja, tehát tiszta politika. Az internet okozta feszültségeket nem lehet ugyan olyan egyszerűen megoldani, ahogy a javaslat előrevetíti, azért szerintem jó irányban tapogat. Végeredményben inkább egy ilyen "cool", bár kissé popularista irányvonal terjedjen, mint a nethez szokott fiatalok szavazatait bezsebelni kívánó demagóg kalózmozgalmaknak valamelyike.
 
Bár a szabad felhasználások ilyen bővítése sokaknak kétségkívül szimpatikus, több kérdés még rendezetlen: kapnának-e a jogosultak e szabad felhasználás után átalányjogdíjat, bevonják-e a közvetítőket ezek megfizetésébe, hogy teremtik meg az összhangot a műszaki intézkedések szabályaival. A tervezethez továbbá a többi érdekeltnek, legfőképpen a jogosultaknak is lesz néhány szavuk. Azt gondolom, ezek a viták Európáig hallhatók lesznek.
 
Címkék: internet web 2.0 kanada jogalkotás user generated content

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr322153562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezei Péter 2010.07.22. 12:23:39

Annál is érdekesebb lehet ez a javaslat, mert bár tényleg elavult volt már a kanadai szerzői jogi törvény, azért nem kis mértékben az Egyesült Államok nyomásának (is) engedve folynak a reform előkészületek. Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy ez az új kanadai ötlet rövid időn belül világviszonylatban el fog terjedni, mert én is úgy látom, hogy nagyon erős ellenérzéseket fog kiváltani a szórakoztató (és pereskedő) ipartól.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy ha átalány jogdíjat szednének a felhasználás után, akkor fogalmilag kizárt, hogy szabad felhasználásról beszéljünk.