A válságra fogják, a törvénymódosításban bíznak – Szlovákiában is csökkenés

Szlovákiában az ARTISJUS-hoz hasonló feladatkört betöltő közös jogkezelő szervezet, a SOZA nyilvánosságra hozta a 2009-re vonatkozó éves jelentését, melyben a jogdíjakból származó bevételeinek jelentős csökkenéséről számolt be.

A SOZA az elmúlt évre mintegy 7%-os csökkenést jelentett be a 2008-as összeghez képest, amely szinte a megelőző évi arány megduplázódását jelenti. A SOZA jogosult több közös jogkezelő szervezet járandóságainak begyűjtésére is, azok csökkenését leszámítva a saját bevétele 7,7 millió euróval, mintegy 4,6%-al lett kevesebb.

A negatív tendencia fő okaként a gazdasági válságot, valamint az üres hanghordozók és egyéb jogdíjköteles eszközök után fizetendő pénzek kiesését tekintik, amelyet még a televíziós sugárzás és nyilvános előadások emelkedő jogdíjbevételei sem tudtak ellensúlyozni. A legtöbb jogdíjbevételt a számos új televíziós csatorna és az alacsony költségű vagy ingyenes televízió szolgáltatók produkálták, a TV sugárzások után 56 ezer euróval több, összesen 2,2 millió eurót fizettek a közös jogkezelő szervezetnek. Jelentős a csökkenés a rádiós sugárzás után beszedett jogdíjakban, amely mintegy 115 ezer euróval esett vissza.2009-ben várakozásokon alul termelt az online piac is, részesedése a SOZA összbevételéből pusztán 1,1 % volt. Ez utóbbi adatért természetesen Szlovákiában is a kalózmásolatok internetes terjesztését okolják.

Érdekesség, hogy az egész Európában csökkenést mutató, a művek hanghordozón való rögzítése után fizetett jogdíjak összege enyhén emelkedett, és a nyilvános fellépések jogdíjbevétele is kimagasló, a 28,5%-át produkálta a teljes bevételnek. A szervezet szerint e területen tovább javítható az eredmény, mivel még magas a jogdíj-nemfizetések száma.

A SOZA aktívan részt vesz az új szlovák szerzői jogi törvénymódosítás előkészületeiben, az előző kabinet a szervezet 12 javaslatát figyelembe is vette, ám a módosításra még várniuk kell, a szlovákiai választások félbeszakították a törvényalkotást.

 

Forrás: Music & Copyright, 417

 
Címkék: szerzői jog közös jogkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr152251579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.