Sport és fájlmegosztás - nézed vagy letöltöd?

Mindössze néhány hónap telt el azóta, hogy a spanyol labdarúgó válogatott elhódította a labdarúgó világbajnokság trófeáját. Az eseménysorozatot hazánkban több mint egy millióan követték a közszolgálati televízión. És vajon mekkora volt a népszerűsége a mérkőzéseknek az azokat engedély nélkül továbbközvetítő vagy hozzáférhetővé tevő torrent- és streaming oldalakon? Erre a kérdésre kereste a választ néhány szerzői joggal foglalkozó szakember.

A kutatás eredményeként (a munka során technikai segítséget nyújtó InCa-NMS honlapján) publikált információs anyagból képet kaphat az olvasó az egyre népszerűbbé váló P2PTV szolgáltatások technológiai feltételeiről és sajátosságairól, valamint az internetes fájlcserélő televíziózás jogi problematikájáról. A kézirat a labdarúgó világbajnokság alatt (2010. június 16-án) foganatosított budapesti szerverrazziáról, és ennek az internetes adatforgalomra gyakorolt (időleges) hatásairól is szól.

Ugyancsak érdekesek lehetnek azok a speciálisan statisztikai adatok, amelyek a Footytorrents angol bejegyzésű, de szervereit Hollandiában működtető torrent oldal elemzése során gyűltek össze. A szerzők különféle szempontok alapján vizsgálták többek között a feltöltött fájlokat és a feltöltőket is, eredményeiket színes diagramok és ábrák segítségével megjelenítve.

Az információs anyag egy több lépcsőből álló kutatás első eleme. Ennek során a szerzők a következő évek nagy sport világeseményeiről (Formula-1 világbajnokság, labdarúgó Európa-bajnokság, a 2012-es londoni Olimpiai Játékok) is igyekeznek majd adatokat gyűjteni. Ezáltal lehetővé válhat, hogy a sportesemények P2P oldalakon, illetve a streaming és P2PTV szolgáltatások keretében való nyomon követésének trendjei hosszú távon megfigyelhetők legyenek.

 

 
Címkék: sport szerzői jog vébé peer to peer

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr532350747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.