Szerverlefoglalás

A ProArt közleménye a szerverlefoglalások kapcsán

A zeneipari nemzetközi szervezete (IFPI) új-zélandi csoportja által jelzett és a londoni IFPI központból érkezett információk alapján a FOF (corefusion) nevű, közel 50 terabyte-nyi jogvédett tartalmat (film, zene, szoftver) kínáló fizetős FTP-szerver miatt tett feljelentést a közelmúltban a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért a BRFK-n. Október 11-én a rendőrség lefoglalt két szervert, egy proxy szervert és magát a tartalomszervert 40 db háttértárolóval, megközelítőleg 50 terabyte kapacitással. A szerverek további vizsgálatát (titkosított-e a tartalom, tartalomlistázás, stb.) jelenleg szakértő végzi. A fizetős FTP-szerverhez kapcsolódó bankszámlát zárolták és a pénz útján keresztül próbálják megtalálni a szerverek üzemeltetőit.

Október 22-én újabb lefoglalások történtek, ezúttal ingyenes torrent szerverek ellen foganatosított intézkedéseket a rendőrség.

A rendőrség közleménye itt olvasható.

Bár az ingyenes szerverek üzemeltetői és felhasználói rendre azzal védekeznek, hogy ők nem követnek el jogsértést, mégis őket üldözi a rendőrség a fizetős FTP-szerverek helyett, ez a fenti tények tekintetbe vételével egész egyszerűen hamis állítás. Mint ahogy az is, hogy nem okoznak és nem is akarnak kárt okozni: ékes bizonyíték volt erre, amikor a lefoglalást követően, melynek során ismert hazai szerzők/előadók albumai is érintettek voltak, a torrentezők több fórumon is fenyegető leveleket küldtek, illetve felhívásokat intéztek egymáshoz azzal, hogy mindenki tegyen fel minél több anyagot bizonyos művészektől, ily módon "büntetve" őket, amiért szeretnék - teljesen jogosan - megvédeni a saját jogtulajdonukat.

Talán itt az ideje, hogy a döntéshozók és véleményformálók Magyarországon is leszámoljanak végre az "ingyen zene" ártalmatlanságának hamis mítoszával, a fájlcserélést megvédő, sőt, kifejezetten hasznosnak beállító, "függetlennek" kikiáltott kutatások valóságtól elrugaszkodott következtetéseivel, és az alkotóművészet számára okozott hatalmas károk miatt magukévá tennék az Európa-szerte egyre markánsabban körvonalazódó gondolkodást és közös fellépést.

 
Címkék: internet szerzői jog büntető jog jogérvényesítés peer to peer

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr772425503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.