Indul a teljes tracker nélküli torrentezés

2009 tavaszán megszületett a Pirate Bay ügyben az elsőfokú ítélet. (Nemrég másodfokon is jogsértőnek találták a bírák a TPB üzemeltetőit/adminjait.) A TPB nem sokkal ezt követően előállt a mágneslinkek gondolatával (és gyakorlatával). Ez a lépés előrevetítette a BitTorrent technológiának (mint a P2P fájlcserélés harmadik, jól elkülöníthető generációjának) szánt továbblépés irányát.

S most úgy fest, hogy a Delft University of Technology tudósainak sikerült megalkotniuk az első, ténylegesen tracker nélkül működő torrentszolgáltatást. A Tribler kliens legfontosabb jellegzetessége, hogy bármiféle tracker közbeiktatása nélkül a kliens - saját keresőfunkciójának segítségével - a klienst használó többi peer számítógépéről szerzi be a keresett torrenttel kapcsolatos információkat. A Tribler emellett instant videó streamelési lehetőséget biztosít, spamszűrő funkcióval van ellátva, sőt a felhasználók maguk alakíthatják ki kedvenc "tartalom csatornáikat". Ez utóbbi segítségével maguk által szerkesztett tematikus csatornákon keresztül sokkal gyorsabban férhetnek hozzá egyes témakörökhöz, fájlokhoz, előadókhoz stb.

A TorrentFreak szerint a Tribler tekinthető az eddigi legmondernebb kliensnek, bár e nagy előnye egyben legnagyobb hátulütője is: ma még olyan kevesen használják, hogy a rajta elérhető torrentek száma alig 20.000.

Azt hiszem nem nagy jóslat, hogy ha elég sokan megismerik a kliens előnyeit, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ez a szám hamar százezrekre fog duzzadni.

 
Címkék: internet szerzői jog fájlcsere pirate bay peer to peer tribler

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr942506852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezei Péter 2010.12.10. 14:56:22

Nem egy nagy bizonyíték a Tribler népszerűségét illetően, de azért megnéztem, hogy a kliens letöltését kínáló tribler.com oldal vajon hányadik az alexa.com rangsora szerint. Ebben a pillanatban (2010.12.10., lekérés ideje 14:53) a világon a 898.961. legnépszerűbb weblap. Az érdekesség kedvéért valamikor újra megnézem, hogy miként változott e rangsor. Azért ha egyre többen letöltik a klienst, a forgalom is meg fog nőni a tribler.com oldalon.

Mezei Péter 2010.12.17. 08:21:27

Egy hét után (2010. dec. 17., lekérés ideje: 08:19) a helyzet így áll: a Tribler oldala a 311.930. helyezéssel bír a világon.

Mezei Péter 2011.01.10. 13:03:36

Csupán az érdekesség kedvéért még egy teszt (01.10., 13:02): 270.708. helyezés. Úgy fest, hogy nagy a lassulás, szóval egyelőre érdemi boom nem várható.