Digitális megújulást Magyarországnak!

Négy akciótervet és 83 konkrét akciójavaslatot tartalmaz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2010. december 23-án nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv, mely a kreatív, alkotó energiák kiaknázásával Magyarország gazdaságának helyreállítását, versenyképességének növelését és a polgárok kényelmének növelését tűzte ki célul.
 

A cselekvési terv, mely egyrészt átláthatóságra törekszik, másrészt egységes keretrendszert biztosít az infokommunikációban, négy kiemelt területre fókuszál: az állampolgárok esélyegyenlőségének biztosítására, a vállalkozások versenyképességének növelésére, a modern közigazgatási informatika megteremtésére és az informatikai infrastruktúra fejlesztésére. A cél az, hogy a kreatív iparágak kiaknázásával, a kreativitás „termőtalajának” megteremtésével Magyarország gazdaságát talpra állítsák és fejlesszék.

A Cselekvési Terv a kreativitást és így a szerzői jogot is érintő céljai közt szerepel a kreatív iparágak, kreatív gondolkodás elősegítése, mely alatt nem csak a jelenleg létező, hanem az olyan új iparágakat is érteni kell, melyek a kreativitás és a technológia ötvözeteként még csak kialakulófélben vannak (pl. digitális média installációk). Az alapgondolat az, hogy olyan kreativitást ösztönző környezet jöjjön létre, melyben a kreatív iparágban tevékenykedő egyén vagy vállalkozás kiteljesedhet és inspirálva érzi magát az alkotásra, mely által a magyar gazdaság számára is értéket hoz létre.

Szerzői jogi aspektusból még két pontot kell  kiemelni, az egyik a kulturális örökség digitális megőrzése, a másik ezzel összefüggésben a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) létrehozása. Mindkét terv azt a célt tűzi ki, hogy a nemzeti kultúrkincsek, beleértve a digitális tartalmakat is, digitális lenyomata megvalósuljon és mindenki számára hozzáférhetővé váljon. Kiemelt szerepet szánnak a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak (NAVA), mely már működő infrastruktúrájával ösztönzést és kiváló példát mutat a kulturális tartalmak érdekes és magas színvonalú megőrzéséhez és megjelenítéséhez. A MaNDA célja, hogy digitálisan rögzítse és elérhetővé tegye a magyar kultúra által létrehozott valamennyi alkotást, archiválja az új kulturális alkotásokat és gyarapítsa az Europeana gyűjteményét is.
 
A Cselekvési Terv az Európa 2020 Digitális menetrend által meghatározott ajánlásainak és céljainak is teljes mértékben megfelel. (szerző:Veréb Viola)
 
 
Címkék: információs társadalom digitális menetrend digitális tartalom stratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr22576575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuu 2011.01.11. 22:51:46

Gratulálok, nagyon klassz.