Megkezdődött a követő jogi irányelv felülvizsgálata

A Bizottság által ez év tavaszán kibocsátott kérdőív a 2001-ben elfogadott és a tagállamok jelentős részében 2006-ban átültetett, az eredeti műalkotások követő jogi védelméről szóló 2001/84/EK irányelv átültetésének hatásait elemzi.

Az irányelv felülvizsgálatának megindítása viszonylag korainak tűnik, hiszen egyelőre még nem is minden tagállam fejezte be a teljes implementációt, ráadásul ezzel nincsenek is késésben.

Azok a tagállamok ugyanis, amelyek az irányelv elfogadása idején még nem ismerték ezt a jogintézményt, 2006-ban csak az élő szerzők tekintetében voltak kötelesek bevezetni ezt a jogintézményt, és ezt csak 2010-ben kellett volna kiterjeszteniük az összes, még védelem alatt álló alkotó műveire, de ezt - élve az irányelvben adott további kedvezménnyel és hivatkozva a műalkotások piacát is érintő gazdasági világválság hatásaira - valamennyien csak 2012-ben fogják elvégezni. Ilyen módon a belső piac egységesülése még formálisan is évek kérdése.   

(Magyarország nem tartozik a kivételezett országok közé: a követő jogot 1978 óta biztosítja a magyar jog az alkotóknak, az irányelv átültetése 2006. január 1-jével történt meg, az implementációs határidőre.)

A Bizottság egy kérdőívet kis kibocsátott a konzultáció orientálása érdekében. A célcsoport nyitott: bárki részt vehet, ide értve a tagállamokat, az alkotókat, a piaci szereplőket (galériákat, múzeumokat) és a közös jogkezelő szervezeteket.  

A konzultáció dokumentumai itt hozzáférhetők:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/resale_right_en.htm 

 
Címkék: jog konzultáció európai bizottság követő

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr72751375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.