Airfield-ügy (C-431/09., C-432/09.) - főtanácsnoki vélemény

 A Hof van beroep te Brussel (Belgium) által az N.V. Airfield, B.V. Canal Digitaal kontra C.V.B.A. Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers (Sabam), illetve az N.V. Airfield kontra kontra B.V.B.A. Agicoa Belgium alapügyekben 2009. november 2-án benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmekben a következő két kérdést terjesztette elő:

 1. Ellentétes-e a 93/83 irányelvvel, ha a digitális műholdas televíziós szolgáltatónak be kell szereznie a jogosult engedélyét olyan tevékenység esetében, amely során a műsorsugárzó szervezet a műsorhordozó jeleit állandó közvetítő vagy kódolt műholdas jel segítségével valamely tőle független digitális műholdas televíziós szolgáltató számára szolgáltatja, aki ezeket a jeleket egy vele kapcsolatban álló társaság közreműködésével kódolja és játssza át műholdra, majd ezt követően e jeleket a műsorsugárzó szervezet engedélyével televíziócsatorna-csomag részeként, azaz együttesen sugározzák a műholdas televíziós szolgáltató előfizetői részére, akik a műsorokat a műholdas televíziós szolgáltató által rendelkezésükre bocsátott dekódoló kártya vagy Smart­card segítségével egyidejűleg és változatlanul tekinthetik meg?

2. Ellentétes-e a 93/83 irányelvvel, ha a digitális műholdas délyét olyan tevékenység esetében, amely során a műsorsugárzó szervezet a műsorhordozó jeleit tőle független digitális műholdas televíziós szolgáltató utasításai alapján műholdra juttatja, majd ezt követően e jeleket a műsorsugárzó szervezet engedélyével televíziócsatorna-csomag részeként, azaz együttesen sugározzák a műholdas televíziós szolgáltató előfizetői részére, akik a műsorokat a műholdas televíziós szolgáltató által rendelkezésükre bocsátott dekódoló kártya vagy Smartcard segítségével egyidejűleg és változatlanul tekinthetik meg?

A két ügyet az Európai Bíróság 2010. január 6-án egyesítette, így a főtanácsnoki vélemény és a majdani döntés is egységesen fog megszületni a két ügyre vonatkozóan.

A 2011. március 17-én nyilvánosságra hozott főtanácsnoki vélemény konklúziója szerint:

Az irányelv nem zárja ki, hogy egy műholdas csomag szolgáltatója kötelezett legyen a szerzői és szomszédos jogok jogosultja engedélyének hozzájárulását beszerezni olyan cselekmények vonatkozásában, amelyek esetében egy műsorsugárzó szervezet az ő nevében a programját hordozó jeleket olyan feltételek mellett továbbítja, mint amely az alapeljárásban a vita tárgya.

A főtanácsnoki vélemény nem áll rendelkezésre magyarul, sem angolul. A fordítás nem szó szerinti, a blogbejegyzés szerzőjének a német hivatalos szövegből készült, értelmezett fordítása.

 
Címkék: szerzői jog eu hírek európai bíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr952758009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.