Stratégiai partnerség

A tegnapi nap híre, hogy stratégiai partnerségi megállapodást kötött egymással a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, és tizenhat, a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezet.

A jogszabályalkotás során a civilek bevonása régi demokratikus hagyomány. 2010-ben az új Kormány vezette be azt a megoldást, hogy a társadalmi véleményezés során előre szerződést köthet azokkal a szervezetekkel, akiket egyes területek különösen is érintenek, és akiktől szakmai inputot vár a jogszabályalkotás során. Ezt hívja a vonatkozó törvény "közvetlen egyeztetésnek", amely érdekében születnek a stratégiai partnerségi megállapodások.

"A jogszabály előkészítéséért felelős miniszter e megállapodások révén szoros együttműködést alakíthat ki azon szervezetekkel, amelyek készek a kölcsönös együttműködésre, és amelyek az adott jogterületek szabályozásának előkészítésében széles társadalmi érdeket jelenítenek meg vagy az adott jogterületen tudományos tevékenységet végeznek." [2010. évi CXXXI. tv., 13.§ (1)]

Maga a megoldás még túl új ahhoz, hogy annak tapasztalatairól is beszámolhassunk. Az biztos, hogy a szerzői jog területén a most stratégiai partnerré emelt civil szervezetek korábban is törekedtek arra, hogy az általuk képviselt alkotók, előadók, kiadók, szakemberek véleményét a jogalkotás során hallassák. Így talán a változás inkább formai- és gesztusértékű.

Mindenesetre íme a tegnapi megállapodással érintett 16 szellemi tulajdoni szervezet közül azok, amelyek a szerzői jog területén működnek:

  • MIE - Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület - ez egy szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó szakembereket tömörítő szakmai egyesület.
  • MSZJF - Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, - E.SZER.INT blogunk "anyukája", a MIE-hez hasonlóan szakemberek egyesülete, de csak szerzői jogi területen működik.
  • Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület - a festők, szobrászok, grafikusok, fotográfusok (stb.) közös jogkezelője.
  • Filmjus Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, - operatőrök, forgatókönyvírók, rendezők (stb.) és filmelőállítók egyes jogait kezeli.
  • EJI - Művészeti Szakszervezetek Szövetségének Előadóművészi Jogvédő Irodája, - a zenészek, táncosok, színészek, énekesek és más előadóművészek közös jogkezelője.
  • MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége, - a hangfelvétel-előállítói szomszédos jogok közös jogkezelő szervezete.
  • Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, - zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és kisebb részben irodalmi szerzők közös jogkezelője.
  • Magyar Reprográfiai Szövetség, - a reprográfiai díjak beszedését végző szervezet, tagjai a MASZRE, a HUNGART, az Artisjus és a Repropress.
  • MASZRE - Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete, - a reprográfiai díjakból az irodalmi szerzőknek és kiadóknak járó rész felosztását végző közös jogkezelő.
  • Repropress Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesülete, - a reprográfiai díjakból a napilap- és folyóirat-kiadóknak járó rész felosztását végző közös jogkezelő.
  • ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért - a jogsértések elleni közös fellépésre és a szerzői jogi tudatosság növelésére hozta létre 5 közös jogkezelő: az Artisjus, az EJI, a FILMJUS, a HUNGART és a MAHASZ.
 
Címkék: artisjus szerzői jog kim proart mahasz maszre jogalkotás filmjus eji mie szellemi tulajdon nemzeti hivatala mszjf hungart reprografiai szovetseg repropress

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr732858624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.