Véleménynyilvánítás szabadsága védi a linket tartalmazó tudósítást DVD feltörésére alkalmas szoftverről

Bár már korábbi a döntés, az ítélet teljes szövege csak nemrég vált hozzáférhetővé, és szakmai konferenciákon (ld. az ezévi Kremsben tartott, osztrák szerzői jogi konferenciát), valamint a blogszférában is csak mostanában kezdett terjedni a híre, érdemes ezen a blogon is megemlékeznünk a német Bundesgerichtshof 2010. október 14-I, “AnyDVD” döntéséről.

A jogvitában a felperesi oldalon számos zenei kiadó állt, az alperes pedig a számos, IT témájú kiadványt publikáló Heise kiadóvállalat volt. A tényállás szerint az alperes weboldalán olyan beszámolók, cikkek voltak hozzáférhetők, amelyek egy harmadik személy (a SlySoft) honlapjára utaló linkeket tartalmaztak, ahol a SlySoft olyan szoftvert tett hozzáférhetővé, amely alkalmas volt DVD-k másolásvédelmének feltörésére. Míg az alsóbb szintű bíróságok megállapították a jogsértést, a BGH kimondta, hogy az újság tevékenysége a sajtó és szólásszabadság alkotmányos védelme alá tartozik, ami elsőbbséget élvez a szerzői jogok védelmével szemben.  A bíróság hangsúlyozta, hogy a szöveg és a link azonos védelem alá tartozik, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Heise célja nem a megkerülő szoftver reklámozása volt, hanem csupán az erről való tudósítás. Bár kétségtelen, hogy a Heise tudott a szoftver jogsértő jellegéről, ettől még érvényesülnek az őt megillető alapjogok is, sőt, ezeknek különös jelentősége van az illegális tevékenység elleni harcban, hiszen a Heise erre a szoftver illegális voltára többször is felhívta a figyelmet.

A BGH a döntésében hivatkozott EU Bírósági precedensértékű ügyben (C-274/99 Connolly v Bizottság)  már kimondta, hogy a beszámoló tartalma és minősége irreleváns az Alapjogi Charta 11. cikkének érvényesülése szempontjából. Aról azonban még nem nyilatkozott az EU Bíróság, hogy a műszaki intézkedések védelmét biztosító Infosoc irányelv 6. cikkének (amely kifejezetten jogsértőnek minősíti a hatásos műszaki intézkedés megkerülésére alkalmas eszközök reklámját) és az Alapjogi Charta hivatkozott rendelkezésének összemérése esetén melyik kapna elsőbbséget. A kérdés – az eset is mutatja – nem elméleti és számos más tagállamban – pl. Magyarországon is – lehet – nem csak elméleti - jelentősége az újságírói gyakorlatban egy ilyen tárgyú  döntésnek az irányelv értelmezéséről.

 

 
Címkék: internet dvd alkotmány sajtószabadság alapjog információs társadalom irányelv jogérvényesítés európai bíróság véleménynyilvánítás szabadsága

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr772908563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.