Nyilvánosságra hozták az árva művekről szóló irányelv-tervezetet

Egy szép májusi napot sikerült választania a Bizottságnak arra, hogy nyilvánosságra hozza a régóta várt elképzelését arról, hogy az árva művekkel kapcsolatos problémákat hogyan kellene kezelni Európa-szerte.

Csak emlékeztetőül: ha nincs meg a jogosult vagy nem tudjuk, hol van, a művel kapcsolatos egyes jogok nem gyakorolhatók - ezeket a jogokat hívjuk árva jogoknak (és pongyolán az érintett műveket árva műveknek). Rájuk vonatkozóan az Szjt. 2009. február 15-e óta tartalmaz szabályokat, szinte elsőként Európában.

A Bizottság tervezete meghatározza a tárgyi hatályát (elsősorban egyes irodalmi és egyes audiovizuális művekre fog kiterjedni), hogy mely művek tekinthetők árvának (lényegében azonos definíciót adva a magyar törvénnyel), a gondos keresés kritériumai kialakításának részletes feltételeit, deklarálja a kölcsönös elismerés elvét, az érintett felhasználásokat (egyes többszörözések és online hozzáférhetővé tétel), és a jogszerű felhasználás feltételeit. 

Ez utóbbi pont érdemes különös figyelemre, ugyanis az irányelv nem mondja ki expressis verbis, hogy a felhasználáshoz engedély kellene: olyan szabályozást ad, amely - talán! - alkalmas valamennyi ma létező szabályozási modell fenntartására, bár a preambulum csak a skandináv modell megőriztetőségét erősíti meg, az állami engedélyezési rendre vonatkozóan pedig az indokolás jegyzi meg, hogy azt a magas adminisztratív terhek és a tömeges digitalizálás kezelésére való alacsonyabb alkalmassága miatt nem választották.

A tervezet alapos elemzést igényel minden tagállam részéről (különösen azok részéről, amelyek már bírnak valamiféle megoldással a problémára), emiatt várhatóan a lengyel elnökség fogja megkezdeni a tárgyalását. E blogbejegyzés szerzője is megígéri, hogy rövidesen közre fogja adni a saját elemzését a témában. 

A tervezet és a vele kapcsolatos valamennyi dokumentum innen letölthető:

http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/orphan_works_en.htm

 
Címkék: eu szerzői jog európai bizottság információs társadalom irányelv árva művek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr392931013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.