Itt az ISP-rendőrállam! Vagy... mégse?

Rémülten olvasom az index.hu főoldalán a blogketrecben, hogy "A szolgáltatók lesznek a net rendőrei?". A link a Tech Noir blogra vezet, annak május 25-i bejegyzése ugyanis egy május 23-i Reuters cikk alapján az internetszolgáltatók felelősségével foglalkozik, egy "kiszivárgott EU-s anyag" alapján.

A címet egész jól sikerült átvennie a Tech Noir blognak: "EU wants ISPs to police copyright breach" vs"A szolgáltatók lesznek az internet rendőrei". No de a Reuters már úgy folytatja, hogy a kiszivárgott anyag semmilyen konkrétumot nem mond az ISP-k felelősségről. A Tech Noir blog viszont úgy látszik, ennél jobban értesült, ott ugyanis már az egész poszt arra épül, hogy

Vagyis a szolgáltatónak folyamatosan figyelnie (...) illetve ellenőriznie kellene, hogy ügyfele végez-e kalózkodásra utaló, ezért feltehetőleg illegális tevékenységet a hálózatán.

Na persze, ha így lenne, talán érdemes is lenne hosszan foglalkozni a témával. A valóság azonban ennél ezerszer prózaibb. A helyzet ugyanis az, hogy a május 23-i Reuters cikk "kiszivárgott dokumentumként" arról az EU-s IP stratégiáról ír, ami május 24-én már meg is jelent. Tehát a magyar poszt megírásakor már "kiszivárgott dokumentum" helyett lehetett volna az eredetiből is dolgozni...

Ami ennél is mókásabb, hogy ez az anyag tényleg semmit nem mond az ISP-felelősségről, és azt a semmit is körbebástyázza a fogyasztók minden alapvető jogának védelmével. Aki ebből a szövegből 1984-et vizionál, az nézze meg még egyszer, és nézze meg jobban. Íme a szöveg a maga teljességében: 

In parallel, the Commission intends to review the IPR Enforcement Directive 2004/48/EC in Spring 2012. The recently published Report on the application of the IPR Enforcement Directive shows that the challenge lies in reconciling IPR enforcement in the digital environment. The Commission will identify ways to create a framework allowing, in particular, combating infringements of IPR via the internet more effectively. Any amendments should have as their objective tackling the infringements at their source and, to that end, foster cooperation of intermediaries, such as internet service providers, while being compatible with the goals of broadband policies and without prejudicing the interests of endconsumers. The Commission will ensure that such amendments respect all fundamental rights recognised by the EU Charter of Fundamental Rights, in particular also the rights to private life, protection of personal data, freedom of expression and information and to an effective remedy.

Igen, ennyi. És nem több. Szóval szerintem felesleges hangulatkeltés helyett térjünk vissza a témára 2012 tavaszán.

 
Címkék: internet eu szerzői jog európai bizottság jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr212933446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.