Főtanácsnoki vélemény a fogorvosi rendelőkben szóló rádiókról

Az Európai Bíróság mai főtanácsnoki véleményt bocsátott ki ma a C-135/10. számú ügyben (SCF Consortio Fonografici v. Marco del Corso). Az eljáró főtanácsnok a kimondhatatlan nevű, ám annál bölcsebb Verica Trstenjak, főtanácsnok asszony volt. 

Az EUB számára feltett kérdések -. csak ismétlésként - a következők: 

1.      Közvetlenül alkalmazandók-e az uniós jogrendben a Római egyezmény és a TRIPS-megállapodás?

2.      Közvetlenül érvényesülnek-e ezek a források magánszemélyek közötti viszonyokban?

3.      Ha a nyilvános előadás fogalma ezekben a forrásokban és az uniós jogban nem egyforma, melyik forrásnak van elsőbbsége?

4.      Ha a fogorvos ingyenesen játszik le hangfelvételt a praxisában, ahol gazdasági tevékenységet folytat, nyilvános előadás vagy nyilvánossághoz közvetítés valósul-e meg?

5.      Ez a tevékenység megalapoz-e díjigényt?

Röviden összefoglalva a probléma hátterét az eljáró bíróság azt szeretné tudni, hogy egy fogorvos, aki lehetővé teszi, hogy a váróteremben a páciensek rádiót hallgassanak, köteles-e díjat fizetni a hangfelvételek közvetett nyilvános előadásáért, amelyeket a rádiósugárzás során közvetítenek.

Másodsorban azt kérdezi a bíróság, hogy a nemzetközi jogi szabályok, amelyek a megfelelő díjazásra vonatkozó uniós jog alapját képezik, alkalmazandók-e közvetlenül magánszemélyek közti jogvitákban és milyen viszonyban állnak egymással a nemzetközi és az uniós jogszabályok?

A főtanácsnok szerint a bérleti irányelv 2006/115/EK irányelv 8. cikkének (2) bekezdését úgy kell értelmezni, hogy a fogorvos, aki a várótermében rádiókészüléket helyez el és azon keresztül lehetővé teszi a páciensei részére, hogy a rádióadást hallgassák, köteles megfelelő díjazást fizetni a rádióműsorban felhasznált hangfelvételek közvetett nyilvános előadása fejében.

A főtanácsnok szerint az uniós jog alapján sem a Római Egyezmény 12. cikke, sem a WPPT 15. cikke, valamint a TRIPS-megállapodás nem minősülnek olyan közjogi szabályoknak, amelyekre egy személy magánfelek közti jogvitában közvetlenül hivatkozhatna. 

A főtanácsnoki vélemény természetesen nem végleges döntés, bár a Bíróság gyaníthatóan nem fog ettől érdemben eltérni.

A vélemény franciául, németül, lettül és olaszul áll rendelkezésre.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr43025893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.