Módosították a zenei kvóták szabályozását

Az Országgyűlés tegnapi ülésén – más jogszabályok mellett – ismét módosította a december végén elfogadott médiatörvényt. Az újonnan elfogadott módosítás érinti a magyar zenékre vonatkozó kvótát is. A módosítással elfogadott 21.§ (1)-(2) új szövege a következő:

21.§ (1) A lineáris rádiós médiaszolgáltatásban a zenei művek közzétételére szánt évi teljes műsoridő legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani.
(2) A lineáris rádiós médiaszolgáltatásban a közzétett magyar zenei műsorszámok éves átlagban legalább huszonöt százaléka öt évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy öt évnél nem régebben készült hangfelvételből kell, hogy álljon.

Az előterjesztők indokolása szerint a módosításra azért volt szükség, mivel „A törvény szövege ennél a műsorkvótánál korábban nem tartalmazta azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a magyar zenei kvótát teljesíteni kell.” A módosítás megítélésem szerint növelte a szerkesztők mozgásterét, mostantól szabadabban dönthetnek arról, hogy a magyar zenék az év mely szakában kerülnek adásba, amely – figyelembe véve a hangfelvételek életciklusát - indokolt.

Egy további módosítás érinti a 22.§ (6) bekezdését, amely azon műsorszolgáltatókra tartalmaz kötelezettséget, amelyek több műsort is sugároznak. Az új szabály a következő:

21.§ (6) Azon médiaszolgáltatók, amelyek több médiaszolgáltatást is nyújtanak, a 20-21. §-ban, illetve a (2)-(3) bekezdés szerinti hatósági szerződésben meghatározott arányokat valamennyi médiaszolgáltatásuk összesített műsoridejének átlagában kötelesek elérni, azzal, hogy a 21.§ (1) bekezdésében meghatározott kötelezettség teljesítése tekintetében médiaszolgáltatásonként a műsoridő legalább húsz százalékát el kell érnie a magyar zenei művek arányának.

A módosítást az előterjesztők azzal indokolták, hogy az új szabállyal akadályozható meg az, hogy a nagyobb vételkörzetű médiaszolgáltatásban alacsonyan tartsa a magyar zenék arányát oly módon, hogy több kisebb vételkörzetű médiaszolgáltatásában ezt az arányt magasan tartja. Én úgy látom, hogy a több műsorszolgáltatással rendelkező szolgáltatókra vonatkozó különös szabály a módosítást követően is olyan kedvezményt jelent a gyakorlatban, amely indokoltsága megkérdőjelezhető.

 
Címkék: szerzői jog médiatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr143059725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.