A Bizottság a jogérvényesítési irányelvvel kapcsolatban végzett felmérés következtetéseiről

2011. július 8-án a Bizottság nyilvánosságra hozta a jogérvényesítési irányelv átültetésével kapcsolatos közleményére beérkezett 380 észrevétel összefoglalóját. Az anyag érdemi értékelést nem tartalmaz, tehát ebből még nem lehet a Bizottság szándékaira következtetni.

A dokumentum lényegében nem közöl releváns újdonságokat: a szerzői jogosultak, jogkezelő szervezetek az irányelv módosítását szeretnék, elsősorban az online jogsértések tekintetében igényelnének erősebb eszközöket, továbbá az adatvédelmi szabályok és az adatszolgáltatási igény összehangolását, hivatkozva arra, hogy a jelenlegi szabályok alapján esély sincs a jogszerű szolgáltatások beindulására és az illegális piacok elleni fellépésre.

A telco-cégek és az ISP-k nem igénylik a változtatást, sőt, kifejezetten az irányelv változatlanul hagyása mellett kardoskodnak, mondván, minden változtatás csak további jogbizonytalanságot eredményezne és ez nem kedvezne az ő piacaiknak. 

A végfelhasználók pedig természetesen továbbra is az alapvető jogaikat féltik.

A magyar kormány által készített beadványt a Bizottság igencsak sommásan foglalta össze, bár az részletesen kifejtett érvelést tartalmazott. Sajnos a Bizottság úgy olvasta a sok oldalas elemző dokumentumot, hogy - a tagállamok között szinte egyedülállóan - Magyarország szerint egyáltalán nincs szükség a változtatásokra, az irányelv szabályai megfelelően kezelik a problémákat.  

Bár a dokumentum kiváló képet ad az álláspontok diverzitásáról, a problémák megoldásához valószínűleg nem járul hozzá érdemben, hiszen kb. ugyanez tudható volt a Bizottság közleményéből is. Ami szükséges lenne, az egy mély levegő az uniós jogalkotó részéről, néhány bátor lépés megtételéhez. A kérdés csak az, melyik irányban teszi meg.

A Bizottság közleménye itt olvasható:

http://www.sztnh.gov.hu/jogervenyesites/Bizottsagi_kozlemeny_jogervenyesitesi_

iranyelv.pdf

A magyar kormány álláspontja innen letölthető:

http://www.sztnh.gov.hu/jogervenyesites/enforce_20110331.html

Az összefoglaló dokumentum angolul hozzáférhető a következő linken:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2011/intellectual_

property_rights/summary_report_replies_consultation_en.pdf

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr333061804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.