Az amerikai válaszokról

Anikonaso előző posztja szerint az USA is a fokozatos válasz (graduated respons) néven elhíresült, Franciaországban, Koreában, Új-Zélandon már bevezetett rendszer irányába lépett. Nézzük most a megállapodás részleteit.

A június elején aláírt megállapodást (Memorandum of Understanding) a jogosultak oldaláról a hangfelvétel kiadókat képviselő RIAA és a filmipart képviselő MPAA, illetve tagjaik írták alá. A másik oldalon az internetszolgáltatók (ISP) tucatja áll, közöttük olyan óriások, mint például a Verizon vagy a Comcast.

A megállapodás első tényleges eredménye a Center for Copyright Information (CCI) elnevezésű szervezet felállítása volt, amely elsődlegesen oktatási, módszertani, statisztikai feladatokkal foglalkozik, illetve koordinálja az együttműködést. A CCI-t egy hattagú Executive Committee vezeti, amelybe három-három tagot delegál a két oldal, és amely megválasztja a szervezet ügyvezető igazgatóját. A szervezet költségvetését a két oldal egyenlő arányban fedezi.

A jogérvényesítés alapjául a jogosultak által kidolgozott, de a CCI által megbízott független műszaki szakértő által hitelesnek, megbízhatónak minősített módszertanok szolgálnak. A jogosultak vállalják, hogy a megállapodás alapján csak olyan ügyben járnak el, (i) amely során a felülvizsgált módszertan alapján, és nem más forrásból származó információk alapján vélelmezik a jogsértést, (ii) az észleléstől számított 24 óra nem telt még el és amely (iii) tevékenység túlnyomó részben szerzői jogilag védett tartalmat érint. Ha a feltételek teljesülnek, a jogosultak értesítést küldenek az érintett ISP-nek, amelyben (i) megjelölik az érintett művet és annak jogosultját, (ii) az eljárás jogalapját, (iii) a jogosultak nyilatkozatát arról, hogy a felhasználáshoz nem adtak ki engedélyt, (iv) nyilatkozatot arról, hogy az adat megbízható, illetve (v) átadják a vélelmezett jogsértő azonosításához szükséges technikai adatokat.

A megállapodás alapján az ISP-k vállalták, hogy az előfizetővel kötött szerződést kiegészítik azzal, hogy (i) a szerzői jogok megsértése az előfizetői szerződés megsértését jelentik, (ii) ha pedig ismétlődően figyelmeztetést kapnak egy adott előfizetőre vonatkozóan, úgy az ISP intézkedhet (például időszakosan szűkítheti a rendelkezésre álló sávszélességet).

A másik oldalon a megállapodás alapján az ISP-k saját figyelmeztetési rendszert (Copyright Alert programot) kötelesek kidolgozni és üzemeltetni. A figyelmeztetéseket akkor kell kiküldeni, ha adott előfizetőre vonatkozó jelzés érkezik a jogosultak valamelyikétől. A programok egységesek abban a tekintetben, hogy legalább négy fázisra kell azokat osztani, amely során legalább hat levelet kell az állítólagos jogsértésen ért előfizetőnek küldeni. Az első fázis az előfizető felvilágosításáról szól, amelyben kellő mélységű információt kell adni a jogsértés jellegéről, az elérhető legális alternatívákról, illetve a lehetséges jogi és műszaki veszélyekről. Ebben az első fázisban legalább két levelet kell küldeni az előfizetőnek. A második fázis a nyomatékos figyelmeztetés fázisa, a harmadik az eljárás megindításáról szól, míg a negyedik az eljárást követő szakasz. A megállapodás szerint az ISP-k bármilyen módon kiküldhetik a figyelmeztetéseket (például e-mailen vagy hagyományos levélben), ha megítélésük szerint az adott módszer biztosítja a figyelmeztetés célba érését. Két figyelmeztetés megküldése között hét napnak minden esetben el kell telnie.

Nagyon fontos, hogy az állítólagos jogsértésen ért előfizető bármelyik fázisban kérheti a figyelmeztetés felülvizsgálatát, amelyet az ISP-k elektronikus űrlap rendelkezésre bocsátásával kötelesek elősegíteni. Az előfizető adatai továbbá csak akkor lesznek a jogosultak számára megismerhetőek, ha maga az előfizető azt kívánja. A felülvizsgálat során az előfizető hivatkozhat (i) az ISP ténybeli tévedésére, arra, (ii) hogy az előfizetést jogszerűtlenül használta valaki más, arra, (iii) hogy a felhasználáshoz a szükséges engedélyek megvoltak, arra, (iv) hogy a mű hasznosítása a fair use alapján szabad, arra, (v) hogy a hivatkozott adatállomány elsősorban nem engedélyköteles tartalmat hordoz vagy arra, (vi) hogy a művet 1923 előtt hozták nyilvánosságra. Minden felülvizsgálatot független szakértők végeznek el.

Az ISP-k a megállapodás alapján nem kötelesek korlátlan erőforrást biztosítani a Copyright Alert programhoz: ha a figyelmeztetések száma meghaladja lehetőségeiket, vagy az kereskedelmi érdekeiket sérti, bármikor dönthetnek a befogadott igények csökkentéséről, vagy a program felfüggesztéséről. A felek felmondhatják továbbá a megállapodást, ha megítélésük szerint az technikai, kereskedelmi, működési vagy más szempontból már nem hasznos számukra, vagy ha a megállapodás bármely alanyát jogi eljárásnak vetik alá a megállapodásban való részvétel miatt.

 
Címkék: internet usa szerzői jog három csapás jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr433173852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.