iTunes Store Magyarországon

Az előző időszakban a tárgyalások rejtett világában figyelhettem, most végre leírhatom itt is, hogy - valóban konstruktív tárgyalások után - a dalszerzői jogok tekintetében az Artisjus megállapodott az iTunes-szal. A mai naptól elérhető nálunk is az iTunes Store.

Közismert, hogy az Apple megváltoztatta a zeneipart azzal, hogy a vákuumba berobbant legális letöltéseket kínáló iTunes szolgáltatásával, és hamar kultusztárggyá váló zenelejátszójával, az iPod-dal. Azóta már az iPhone-nál és iPad-nél tartunk, az Apple pedig nemcsak az IT iparban erősített a pozícióján, hanem a zeneiparban is megkerülhetetlen szereplővé vált. Ez a szolgáltatás olyan lökést adott az Apple-nek a 2000-es évek elején, ami az azóta tartó fejlesztésekkel és termékekkel mára a legértékesebb globális márkává emelte Almáékat.

Túl hosszú ideig figyeltük savanyúan, hogy míg egyes nyugat-európai országokban tucatnyi legális szolgáltatásból lehet zenéket hallgatni, letölteni, addig nálunk csak néhány csepp víz jut a szomjazóknak.

Most már biztosan nem tudjuk meg, hogy eddig miért nem jöttek hozzánk ezek a szolgáltatók. Az informális beszélgetéseken elhangzó érvek között előkelő helyen áll a forint bizonytalan árfolyama, a magyar fogyasztók kártyás fizetéstől való idegenkedése, a piac kis mérete, és hogy itt bizony az emberek felerészben helyi repertoárt hallgatnak, tehát a jó minőségű tartalmat be is kell szerezni indulás előtt.

Az iTunes indulása mérföldkő.

Valami megindult most a magyar online zenei piacon, és még további szolgáltatók érkeznek a következő hónapokban. Számunkra az Artisjusnál persze fontos, hogy a zenei értéklánc elején álló dalszerzők is megkapják méltányos részesedésüket a bevételekből, hiszen nélkülük nincs zene. De az iTunes jelenléte arra is garancia lehet, hogy vigyázunk arra, a magyar jogdíjmértékek ne tegyék lehetetlenné a szolgáltatás sikerét.

A jogdíjakat persze részletes elhangzási/letöltési adatok fogják kísérni, a felosztásokkal dolgozó kollégáink felelőssége az, hogy a szerzők valóban megkapják a rájuk eső részt, mégpedig negyedéves gyakorisággal.

Akit érdekel a téma:

 
Címkék: itunes zene internet artisjus szerzői jog közös jogkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr163264873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.