Január 1. - megint a közkincs napja

Már tavaly is megemlékeztünk róla, ebben az évben természetesen ismét van szerzői jogi jelentősége a január 1-jének. Ez ugyanis a védelmi idő igen sok országban - többek között az egész Európai Unióban - való szabályozása szerinti számításának kezdete, hiszen a védelmi idő a szerzőt életében és a halálát követő 70 évig illeti meg, a post mortem auctoris időszakot pedig a szerző halálát követő év 1. napjától kell számítani. Eszerint pedig 2012. január 1-jével azoknak a szerzőknek a védelme szűnik meg, akik 1941-ben hunytak el.

A Wikipédia 1941 szócikke szerint többek között az alábbi szerzők hunytak el 1941-ben.

Ahogy arra tavaly szintén felhívtuk a figyelmet, természetesen e szerzők műveinek átdolgozásai továbbra is védelem alatt állnak (így például a fordítások, színpadi adaptációk), feltéve, hogy az átdolgozó csak 1941-et követően halt meg, vagy ma is él.

Végül "szemléltetésként" álljon itt Babits Mihálynak a fentiek értelmében mától közkincsbe tartozó Nyár című verse, Harcsa Veronika - természetesen "javában" védett - megzenésítésében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr983504022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.