Stagnált a jogosulatlan szoftverhasználat aránya Magyarországon

A BSA a napokban publikálta a Global Software Piracy Study 2011 című piacelemzését, amely szerint Magyarországon 41%-on stagnált az illegális szoftverhasználat, ami – bár elmarad a Közép-Európai régió átlagtól – jelentősen meghaladja az Európai Unióban mért 33%-os arányt, és lényegében azonos a teljes világon azonosított 42%-al. A jogosítatlan szoftverek piaci értéke ezzel együtt is jelentősen, 143 millió dollárra nőtt egy év alatt, a 2010-re publikált 131 millió dollárhoz képest.

Az idei jelentés újdonsága, hogy az iparági adatokat kiegészítették egy közvélemény kutatás is, amelyben 33 ország kb. 15.000 felhasználója körében elsősorban arra keresték a választ, mennyien és miért használnak jogosítás nélkül szoftvert. A közvélemény kutatás eredménye szerint Magyarországon a felhasználók többsége (55%-a) használ több-kevesebb rendszerességgel kalóz terméket, miközben csupán 28% nyilatkozott úgy, hogy mindig jogtiszta terméket alkalmaz (globális érték: 38%). A magukat „kalóznak" tartó magyarok többsége (66%-a) férfi, és relatív többségben vannak a fiatal felnőttek (25-34 éves kor között).

A szoftveres iparág legnagyobb piaca továbbra is az Egyesült Államok, ahol 2011-ben 42 milliárd dollár értékben értékesítettek szoftvert. A helyzet azonban még ennél is jobb, mivel az USA büszkélkedhet a legkisebb (19%-os) jogsértési aránnyal is. Összehasonlításként érdemes itt megjegyezni, hogy Kínában a kalóztermékek aránya 77%-os. Ez utóbbi adat különösen annak fényében érdekes, hogy miközben a kínaiak átlagosan 542 dollárt költenek egy új számítógépre (a monitor árát nem is ideértve), legális szoftverre alig kilencet fordítanak.

 
Címkék: szoftver szerzői jog bsa kalózkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr254524183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.