Elfogadták az audiovizális előadások védelméről szóló Pekingi Szerződést

A Szellemi Tulajdon Nemzetközi Szervezete (WIPO) által szervezett diplomáciai konferencia résztvevői 2012. június 26-án elfogadták az audiovizuális előadások védelméről szóló Pekingi Szerződést.

Az audiovizuális előadások védelméről szóló nemzetközi szerződés tervezete közel másfél évtizede napirenden van, miután 1996-ban megszületett nemzetközi szerződés (a WPPT) csupán a hangfelvételek előadóit (és a hangfelvételek előállítóit) helyezte oltalom alá, és miután a nemzetközi közösség 2000-ben sikertelenül igyekezett megállapodni az audiovizuális előadások védelméről is.

A most tető alá hozott szerződés az első olyan nemzetközi megállapodás, amely az audiovizuális előadások vonatkozásában megfelelő választ ad a digitális világ kihívásaira. A szerződés erősíti az audiovizuális előadások létrehozásában résztvevő előadóművészek vagyoni jogait abból a célból, hogy az érintettek díjazásban részesüljenek a produkciókból származó bevételekből. A szerződés továbbá személyhez fűződő jogokat is biztosít az előadóművészeknek, hogy megakadályozhassák az előadásuk eltorzítását.

A Pekingben megrendezett diplomáciai konferencián a WIPO 156 tagállama vett részt (melyből 48 ország magát a szerződést is aláírta), amelyek mellett 6 kormányközi és 45 nem-kormányzati szervezet képviseltette magát. A szerződés hatálybalépéséhez az szükséges, hogy a szerződést 30 ország ratifikálja. Az Európai Unió és tagállamai várhatóan ratifikálni fogják a szerződést. Ha erre sor kerül, Magyarországon az audiovizuális előadóművészek vagyoni jogai némileg bővülhetnek.

A szerződés végleges szövege letölthető innen (angol, francia, orosz, spanyol, arab és kínai nyelven).

 
Címkék: film audiovizuális wipo Pekingi Szerződés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr274614998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.