Az Európai Bizottság kiadta a kulturális és Kreatív iparágak potenciáljának felszabadításáról szóló Zöld könyvét

 Az Európai Bizottság 2010. április 29-én adta ki a kulturális és Kreatív iparágak potenciáljának felszabadításáról szóló Zöld könyv (Green Paper - Unlocking the potential of cultural and creative industries) elnevezésű dokumentumát. A dokumentum megalkotását - többek között - az Európai Tanács egy 2007. novemberi határozata, s 2007 decemberében elfogadott következtetései előzték meg, melyek egyértelműen lefektették azt a megállapítást, hogy a kulturális és kreatív szektor fejlődése alapvető jelentőséggel bír az Európai Unió prosperálása szempontjából. Ezzel párhuzamosan az Európai Parlament arra hívta fel a Bizottságot, hogy jelölje ki az európai kultúra, kreativitás és innováció jövőjének útját, valamint segítse elő politikai úton az európai kreatív ipar fejlődését annak az egységes Európai Kulturális stratégiába való beágyazása keretében.

A Zöld Könyv célja szakmai vita generálása annak feltérképezése érdekében, hogy milyen követelményei lehetnek egy olyan, ténylegesen kreatív környezet kialakításának, mely a kreatív és kulturális iparág működésének és fejlődésének hasznos táptalaja lehetne. Az eredmények az EU programok és szakpolitikák helyes, minél adekvátabb irányvonalainak későbbi meghatározását segítik majd elő. A dokumentum alapját ajánlások és „legjobb gyakorlatok” („best practices”) képezik, melyeket 2 nemzeti szakértői csoport és két civilszervezet azonosított, továbbá számos független tanulmányra és jelentésre is tekintettel van, melyek a Bizottság megbízása alapján készültek.

A Bizottság minden érdeklődőt felhív arra, hogy a dokumentumot kommentálja és/vagy válaszoljon az abban felvetett kérdésekre. Ennek határidejeként 2010. július 30-át állapította meg.
 
A Zöld Könyv magyar nyelven ide kattintva olvasható.
 
Címkék: szerzői jog eu hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr431971499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.