A Google nem felel a jogellenes tartalmakért

Talán nem véletlen, hogy az ESZERINT pont a héten közölt egy írást a videómegosztó oldalakkal kapcsolatban. Szerdán ugyanis megszületett a várva-várt ítélet a Viacom v. Google ügyben. Stanton bíró úgy döntött (az ítélet itt olvasható, a teljes peranyag pedig itt), hogy a Google nem felel a tulajdonában lévő YouTube videómegosztó portál segítségével a fogyasztók által elkövetett jogsértésekért. Bár a döntés hangsúlyozottan csak első fokú, és a Viacom már jelezte is fellebbezési szándékát, azért mégis érdemes hangsúlyozni, hogy az eljáró bíró határozottan úgy találta, hogy a YouTube tevékenysége nem lép túl a Digital Millennium Copyright Act által biztosított „safe harbor” keretein.

A döntés lényege szerint a Google nem tartozik felelősséggel azért, ha általánosságban tudomása van ugyan arról, hogy a tulajdonában lévő szolgáltatást jogellenes célokra is használják, azonban nem tudja beazonosítani a konkrét jogsértő tartalmakat. Ugyancsak megállapítást nyert, hogy kizárt a felelősségre vonás abban az esetben, amennyiben az online szolgáltató egy hatékony értesítési és eltávolítási keretében a jogosultak által bejelentett jogsértő tartalmakat eltávolítja.

A sommás ítélet már most a kritikák kereszttüzébe került, és sokáig ott is fog maradni. Különös jelentőséggel bírhat az ítélet a P2P fájlmegosztó szolgáltatások felelősségének kérdése kapcsán. Így például a TorrentFreak azonnal hangot adott örömének a döntést illetően, és reményét fejezte ki a fájlmegosztás világára általa gyakorolt pozitív hatások kapcsán. Ez ügyben persze nem eszik olyan forrón a kását. Addig ugyanis, amíg valamely torrent oldal a jogsértés elkövetésének helyén valamely szerzői jogi doktrína alapján felelősségre vonható (így az Egyesült Államokban az inducement teória alapján), nem igazán reménykedhet a safe harbor rendelkezések eredményes alkalmazásában.

Az eset persze a rá irányuló különös figyelmen túl – lévén a világ legnagyobb videómegosztó portálja és az egyik leghatalmasabb multinacionális cége volt érintett benne – a felek cinikus viselkedéséről is híres marad. Hiszen míg a Google (a nagyobb haszon reményében) szemet hunyt a tömeges jogsértések felett, addig a Viacom alkalmazottai révén maga is feltöltött tartalmakat a YouTube-ra, hogy utóbb azok jogsértő felhasználásával a Google-t vádolja.

Érdemes figyelemmel követni a folytatást, és különösen azt, hogy az ítélet milyen hatást fog gyakorolni egyéb tartalomszolgáltatókra nézve, s mennyiben fog változni az értesítési és eltávolítási eljárások gyakorlata.

(Hasznos olvasmányok, véleményekről, a felek reakcióiról többek között a New York Times vagy az Independent oldalain olvashatók.)

 

 
Címkék: google usa szerzői jog viacom dmca videomegosztó

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr982110722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszjéééóóó 2010.07.06. 15:48:05

A cikk rendben van, de azért a címet pontosítanám, hiszen a Viacom International és a YouTube a perbeli felek. Igaz, a Youtube-ot 2006-ban 1.65 milliárd dollárért szerezte meg a Google.

A Youtube/Google egyenlőre első fokon nem felel a jogellenes tartalmakért,a történet folytatódik.

A "kritikák kereszttüzébe került esetről Eric Goldman blogjában találtam egy érdekes bejegyzést, amelyben a DMCA "safe harbor" rendelkezését tágabban, más döntések kontextusában említi:

blog.ericgoldman.org/archives/2010/06/youtube_gets_de.htm

A Viacom fellebbezési szándékát tartalmazó nyilatkozata itt érhető el:

www.viacom.com/news/Pages/newstext.aspx?RID=1441207

Mezei Péter 2010.07.22. 13:51:07

@eszjéééóóó: Annyiban hadd védjem meg a címet, hogy a perben a Google is alperes, ha nem is elsőként került feltüntetésre.

A mellékelt linken elérhető peranyagból is látható, hogy felperesből és alperesből is több szerepelt az eljárásban (az alpereseket nézve: YouTube Inc., YouTube LLC és Google Inc., ebben a sorrendben). Ennek megfelelően teljesen jogos eszjéééóóó megjegyzése, és a jogeset valószínűleg Viacom v. YouTube néven fog bevonulni az emlékezetünkbe, de tulajdonképpen így is, úgy is a Google tartja a hátát, és számára fontos, hogy maga az üzleti modell életben maradjon.