Hogyan kutassunk? – avagy bizonyítsd, hogy nem találod, amit keresel!

Az ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodó szerző alkotása, vagyis az ún. árva művek esetében ahhoz, hogy a hatósági eljárást indító kérelmező megkapja az érintett műre a felhasználási engedélyt, az Szjt. és a 100/2009. (V. 8.) Korm. rendelet több feltételt határoz meg. Az egyik, talán legnehezebb feladat annak bizonyítása, hogy a kérelmező a felhasználási szerződés megkötése érdekében a szerző kilétének, illetve tartózkodási helyének felkutatására megtette az adott helyzetben általában elvárható intézkedéseket és ezt megfelelően igazolja.

Számtalan érdeklődő és kérelmező torpan meg egy árva műves eljárás e lépésénél, és teszi fel a kérdést, hova fordulhatna, kit és mit kellene keresnie ebben a helyzetben.

Az akadályt leküzdendő, a Magyar Szabadalmi Hivatal összeállított egy – címlistából, telefonszámból és linkgyűjteményből álló – kutatás adatbázist, mely támpontokat adhat a keresés és tájékoztatás kérés kérelmező általi teljesítéséhez. A szervezetek megkeresése, az internetes keresők használata révén számtalan bizonyítékra bukkanhat a kérelmező, de még az is előfordulhat, hogy a felhasználni kívánt mű gazdája megkerül.

Figyelem! A kutatási adatbázis tájékoztató jellegű, a benne szereplő internetes keresők és szervezetek megkeresése nem minden esetben elégíti ki a szerző felkutatása érdekében megtett intézkedésekként az adott helyzetben elvárható mértéket.

A kutatási adatbázis itt érhető el.

 
Címkék: szerzői jog adatbázis mszh árva művek

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr402135646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.