A szerzői jogi törvény végrehajtási rendeleteinek megújítása

 

A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvénnyel összefüggésben szükséges törvénymódosításokról és egyes iparjogvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXLVIII. törvény hatalmazta fel az igazságügyért felelős minisztert, hogy a szerzői és a szomszédos jogok közös kezelését végző szervezetekről vezetett nyilvántartásra vonatkozó részletes szabályokat, valamint a közös jogkezelő szervezetek felügyeleti díjának részletes szabályait rendelettel megállapítsa. Az új rendeletek illetve módosítások hatálybalépése (2011. január 1-je) igazodik a 2010. december 6. napján elfogadott 2010. évi CXLVIII. törvény hatálybalépéséhez.
 
A szerzői és szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületek felügyeleti díjára vonatkozó részletes szabályokról szóló 25/2010. (XII. 28.) KIM rendelet meghatározza a rendeleti szintre tartozó részletszabályokat, mint például a felügyeleti díj alapjának kiszámításánál figyelembe veendő, illetve levonható tételeket, és az ezzel összefüggésben benyújtandó iratok körét. Külön szabályok rendelkeznek a díjfizetés elmulasztásának jogkövetkezményeiről és a díjak visszafizetéséről. A határidőre meg nem fizetett felügyeleti díj után késedelmi pótlékot kell fizetni, míg túlfizetés esetén az 500 forintot meghaladó díjtöbbletet a Hivatal visszatéríti, vagy a következő évi felügyelet díjaként vagy díjelőlegeként figyelembe veszi. A felügyeleti díj a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) bevételét képezi, amit az SzTNH szerzői jogi feladatainak ellátására kell fordítani.
 
A szerzői és a szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületek nyilvántartásának szabályairól szóló 16/1999. (XI. 18.) NKÖM rendeletet felváltó 24/2010. (XII. 28.) KIM rendelet megalkotását elsősorban az tette szükségessé, hogy 2011. január 1-jétől az SzTNH vezeti a nyilvántartást a szerzői és a szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületekről. Az új rendelet több ponton egyszerűsíti és áttekinthetővé teszi a közös jogkezelő szervezetek nyilvántartásba vételére, nyilvántartási adatainak módosítására és a nyilvántartásból való törlésére vonatkozó – rendeleti szintre tartozó – technikai és eljárási szabályokat. Lényeges változás, hogy 2011. január 1-jétől a közös jogkezelő szervezetekről vezetett nyilvántartásba vételi eljárásért és a nyilvántartásban szereplő adatok változásának bejegyzéséért nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni.
 
A Magyar Szabadalmi Hivatal által vezetett önkéntes műnyilvántartás részletes szabályairól szóló 18/2006. (IV. 12.) IM rendelet újraalkotását döntően az tette indokolttá, hogy 2011. január 1-jei hatállyal a Magyar Szabadalmi Hivatal neve Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalára változott. Az önkéntes műnyilvántartás részletes szabályairól szóló 26/2010. (XII. 28.) KIM rendelet egyetlen érdemi változása csupán annyi, hogy a nem személyesen beadott kérelmek ügyintézési határideje 30 nap, a korábbi 22 munkanap helyett.
 
 
Az egyes iparjogvédelmi beadványok elektronikus úton való benyújtására vonatkozó részletes szabályokról szóló 147/2007. (VI. 26.) Korm. rendelet, valamint a Magyar Szabadalmi Hivatal név- és feladatkörének változásával érintett egyéb kormányrendeletek módosításáról szóló 341/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet – a már említett törvénymódosításbeli névváltozásra tekintettel – módosította az árva mű egyes felhasználásainak engedélyezésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 100/2009. (V. 8.) Korm. rendeletet is. A hatósági eljárást szabályozó kormányrendelet érdemben a 8. §-ában módosult, mely szerint a SzTNH nem a felhasználásra engedélyezett árva művekről, hanem a kiadott engedélyekről vezet hatósági nyilvántartást. A 341/2010. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. §-a 2011. január 1-jei hatállyal a Szerzői Jogi Szakértő Testület szervezetéről és működéséről szóló 156/1999. (XI. 3.) Korm. rendeletet is érintette a hivatal névváltozására tekintettel.  
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr732559295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.