Digitális Médiafogyasztási Kiáltvány

Mi sül ki abból, ha egy konferencián húsz, mozifilmekért és az szerzői alkotómunkáért egyaránt elkötelezett fiatal összeül, és megpróbál valamiféle racionális megoldást találni napjaink tendenciáira a fájlcserélés terén? Valószínűleg valami olyasmi, mint a Digitális Médiafogyasztási Kiáltvány. Ebben a rendkívül rövid dokumentumban (az alábbi képről jól látható, hogy egy képernyőnyi felületen elfér minden) az árazás, a tartalmak nyelve, a kényelmi szempontok, a kínálat és a fogyasztói jogok mentén érlelődtek ki a csapat gondolatai.

A kiáltvány rendkívül szimpatikus, bár első ránézésre több esetben sem áll a realitás talaján. A globális online jogszerű szolgáltatás első blikkre vágyálomnak tűnik, komoly üzleti és jogi akadályok nehezítik ennek megvalósítását. Ugyancsak aggályos szerzői jogilag a bárki által készíthető feliratok kérdése. (További meglátásokat lásd a jelen "gondolat" bejegyzőjének blogján.)

Mindenesetre határozottan érdekes, megfontolandó gondolatokat is tartalmaz, és - élve a felvezetésben említett párosítással - hűen tükrözi azt a tényt, hogy nagyon sokan szívükön viselik a szerzői jogosultak megbecsülését is. Ezek az emberek nem csak az olcsó (ingyenes) letöltésért vannak oda, hanem készek arra, hogy jogszerű tartalmakat szerezzek be, és hogy azok segítségével élvezzék ki a modern technológiák nyújtotta előnyöket (és a jó filmeket).

(Köszönet Dórinak a hasznos linkért!)

 
Címkék: film internet online szerzői jog peer to peer

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr42654363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.