Breaking News: elmeszelték a Google Books Agreementet!

2011. március 22-én Denny Chin szövetségi bíró végre állást foglalt a Google és az Authors Guild, valamint az Association of American Publishers között 2009 végén köttetett (módosított) "Google Books Settlement Agreement" kapcsán.

Az időközben szövetségi fellebbviteli bíróságra felkerült Chin bíró szerint a megállapodás jóváhagyása de facto monopóliumot eredményezne a Google részére, s a megállapodás egyébként sem volt "fair, adekvát és ésszerű", s ily módon "túl messzire ment". Az előbbi érv összhangban áll az USA Igazságügyi Minisztériuma által kifejtett aggályokkal. S hogy a megállapodás ne lett volna fair, adekvát és ésszerű, következésképp túl messzire ment volna? Erről minden bizonnyal mindenkinek más a véleménye.

Valószínűleg az egyezséget aláíró felek egyike sem igazán örül az események ilyetén alakulásának. A Google bizonyosan nem, hisz a könyvdigitalizálási projekt ily módon veszélybe került (már az Egyesült Államokban is). Valószínű, hogy a szerzők és a kiadók érdekképviseletei is boldogok lettek volna a 125 millió dolláros megállapodás engedélyezésével. Bár a Google nagyhatalmi törekvései sokakat elrémítenek Európában, mégis elképzelhető, hogy a privát könyvdigitalizációs projekteket a jövő részeként elfogadni tűnő (javasoló) Bölcsek Tanácsa is összeül egy munkaebédre (vö. az "Új Reneszánsz" vitairattal itt és itt).

És vajon örül-e valaki Chin véleményének? Igazi versenytársai nincsenek a Google-nek (a Microsoft már régen letett könyvdigitalizálási terveiről, az Amazon potenciálját e téren nem ismerem), így ebből a szemszögből nézve különösebben senkinek nem kedvez a végzés. Az persze sejthető, hogy a Google piaci pozícióinak erősödésétől tartók pozitívan fogadják a fejleményeket. És gondolom a legtöbb olyan szerzői jogosult, akinek fenntartásai voltak az engedély nélküli digitalizálással szemben, ugyancsak fellélegezhetett (legalábbis egy időre).

Visszatérve a kiinduló ponthoz: a Google Books üggyel kapcsolatos további lépések egyelőre bizonytalanok. A 2005-ben indult alapügy felperesei három opció közül választhatnak: (1) folytatják a Google-lel szemben indított pert, (2) elállnak a keresetüktől, (3) esetleg új megállapodást kötnek az alperessel. Ha választani lehet, ez utóbbira tippelnék, mint legvalószínűbb forgatókönyv. Nem csupán azért, mert az eredeti és a módosított megállapodás elkészítésébe már így is rengeteg energiát fektettek a felek, hanem mert maga Chin sem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy lényegesen módosított (harmadik) megállapodás ne menne át a bíróság rostáján.Főleg, ha a rendszert a jelenlegi "opt-out" helyett "opt-in" jellegűre formálnák át, utal erre a végzésben (46. oldal) Chin. Fontos persze, hogy alapjaiban tűnik problémásnak az "opt-in" szisztéma követelése az árva művek esetén, amik eleve azért árvák, mert jogosultjaik nem találhatók meg, sőt általában nem is gyakorolják - egyébként kétségtelenül létező - jogaikat. Vagyis maguk a szerzők sem tudják, hogy kérelmezniük kellene, hogy egyes műveik a rendszerbe kerüljenek...

A következő tárgyalási nap 2011. április 25-ére lett kitűzve. Azt követően minden bizonnyal okosabbak leszünk, és látjuk, hogy egy hónap alatt mire jutnak a felek.

A Chin bíró által kiadott végzés már elérhető a Scribd-en. A fentiekkel kapcsolatos első híreket pedig lásd a New York Times cikkében. (A Google Books oldalán egyelőre egy szó sem esik a fentiekről.)

(A kérdéskörrel kapcsolatos korábbi bejegyzéseket a jelen blog itt és itt lehet elolvasni.)

 
Címkék: google internet könyv usa eu szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr832764649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grad-Gyenge Anikó 2011.03.24. 09:02:40

és persze ennek a döntésnek a hatására az Europeana is levegőhöz juthat, csak ügyesen kellene kihasználni az így keletkezett lehetőségeket Pl. ideje lenne az EU-nak a szerzői jogi szabályozás terén vmit lépnie, reméljük, ezt mihamarabb meg is teszik és nem dőlnek hátra elégedetten.

Mezei Péter 2011.03.24. 20:43:39

@anikonaso: Őszintén kíváncsi leszek, hogy az EU(ropeana) mit fog mindezekre lépni. A Bölcsek Tanácsa azt mondta, hogy a köz és magánszféra bevonása egyaránt szükséges a digitalizálásba. Ennek komoly rációja van, máskülönben az EU-nak nagyon sok pénzt kellene az Europeanaba pumpálnia. (Ami nem mondom, hogy rossz ötlet, de annál az EU és a költségvetése bonyolultabb, hogy azt ilyen könnyen megértsem.)

Én is nagyon örülnék, ha az EU lépne valamit végre szerzői jog fronton, és különösen erre a kérdésre választ kínálna.

Újabb értékes elemzések a témában:

laboratorium.net/archive/2011/03/22/inside_judge_chins_opinion és

www.slate.com/id/2289155/pagenum/all/#p2