A szerzői jog kalózai - Bodó Balázs könyvbemutatója

Budapesti Nemzetköz Könyvfesztivál egyik újdonsága Bodó Balázs A szerzői jog kalózai című könyve.

A kiadó ismertetője szerint Bodó Balázs könyve különleges „kalózszemüvegen” át ad betekintést az elmúlt fél évezred kulturális piacain lezajlott háborúk világába és a szerzői jogi rezsim fejlődésének menetébe. A könyv tézisfüzete elolvasható itt, bevezetője pedig itt. Kedvcsinálóként álljon itt a könyv fülszövege

A szerzői jogi lobbi szerint az internetes kalózok először térdre kényszerítették a lemezipart, és most a film- és a könyviparra vár hasonló sors. Az internetes kalózkodás elharapódzása szerintük helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra szövetében, alkotók, közvetítők tömegeit teszi tönkre, és emiatt a kultúra egésze szegényedik el. Mindez azonban távolról sem új jelenség: a szellemi javak kalózai egyidősek a könyvnyomtatással.
Az elmúlt évszázadokban számtalan alkalommal tört ki háború a kulturális javak különböző piacain a „tisztességes kiadók” és az „elvetemült kalózok” között. Így utólag visszatekintve ezekre a küzdelmekre, feltűnő makacssággal ismétlődik néhány motívum. A kalózok megjelenése minden egyes alkalommal valamiféle piaci rendellenességre vezethető vissza. A kalózok azokat a piaci réseket töltik ki, ahol magasak az árak, rosszul megválasztottak a formátumok, a piaci kartellek megmerevednek, vagy a cenzúra elnyomását kell kijátszani. A piaci szereplők újra és újra a jogalkotóktól várják a kalózkodás problémájának a megoldását, de hiába. A történeti példák alapján kiderül, e próbálkozások rendre sikertelenek.
Akkor mégis mitől várható a mai, internetes kalózprobléma megoldása? Egyáltalán, ez-e az a probléma, amit meg kell oldanunk? Vagy netán a kalózkodás általánossá válása csupán tünete egy, a hazai, kelet-európai, nyugati kulturális piacokat egyaránt sújtó általános válságnak? Ha a kalózkodás nem a betegség, hanem csupán a kulturális piacok betegségének tünete, akkor mi az igazi probléma? Jobban megértjük a kérdést, ha az elmúlt fél évezred kulturális piacain lezajlott háborúk történetét, a szerzői jogi rezsim fejlődésének menetét a kalózok szemszögéből ismerjük meg.
Ezúttal legális módon.
 

A szerző és az általa feldolgozott téma a Könyvfesztiválon több ízben is megjelenik, 15-én (pénteken) 10.30 perctől Bodó Balázs a Könyvtáros Klubban tart előadást, aznap 15:00 órától az Osztovits Levente teremben egy beszélgetésen vesz részt Luuk van Middelaar (a Könyvfesztivál holland díszvendége) és Votisky Zsuzsa (a könyvet megjelentető Typotex Kiadó ügyvezetője) részvételével. Végül Bodó Balázs 16.00 órától dedikálja könyvét a kiadó standján.

 
Címkék: bodó balázs szerzői jog kalózkodás szakkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr392804029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.