Kell-e "szerkesztő szolgáltatói" felelősségi alakzat az közvetítő szolgáltatói és a tartalomszolgáltatói felelősség közé?

Két francia szenátor nemrég parlamenti jelentést készített a nemzeti hamisítás elleni törvény hatásairól. A jelentés itt olvasható.

A jelentés a 2007 óta hatályos és nem csak szellemi tulajdoni hamisításra alkalmazandó törvénnyel kapcsolatban 18 ajánlást tartalmaz, amelyek közül a Kluwer copyright blogja egyet emel ki és amely az elektronikus kereskedelmi irányelv módosítását igényelné.

Ez a javaslat arra vonatkozik, hogy önálló, sajátos, a felelősség alóli mentesülésre vonatkozó feltételrendszert kapjanak azok a szolgáltatók, amelyek web2 szolgáltatóként már nem csak közvetítő tevékenységet végeznek, hanem a szolgáltatásukat igénybevevők által feltöltött tartalmakat szerkesztik, adatbázisba rendezik.

Ezzel – a szenátorok szerint – tevékenységük meghaladja az egyszerű közvetítő szolgáltatói tevékenységet, még ha klasszikus tartalomszolgáltatónak nem is minősülnek. A jelentés utal arra, hogy ezt a cizellálást a francia jogalkotó önmagában nem tudja végrehajtani, mivel ehhez az elektronikus kereskedelmi irányelv módosítása szükséges.

Ez a téma amiatt is aktuális, mivel a magyar elnökség által a jogérvényesítési irányelv módosításáról szóló kérdőívre adott tagállami válasz ugyan jelzi azt, hogy egy ilyen irányú bővítés a szerzői jogi jogosultak szerint indokolt lenne, egy ponton viszont azt a következtetést tartalmazza, hogy a jogérvényesítési irányelv ilyen irányú módosítására nincs szükség (ami persze magától értetődik, hiszen a szabályok nem is itt vannak, a felmérés pedig csak erre az irányelvre vonatkozott).

 
Címkék: szerzői jog információs társadalom elektronikus kereskedelem jogérvényesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr42827807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.