Könyvajánló: Formalities in Copyright Law. An Analysis of Their History, Rationales and Possible Future

 

A Kluwer Information Law elnevezésű sorozata új kötettel gazdagodott ebben a hónapban, megjelent ugyanis Stef van Gompel, az amszterdami IVIR kutatójának szerzői jogi védelem alakszerűségéről írt könyve.
 
A szerzői jogászok gyakorta vitathatatlan alaptörvényként tisztelik a Berni Uniós Egyezmény 5. cikkét, amely a tagállamok számára megtiltja, hogy a szerzői jogi oltalmat alakszerűséghez kössék. A jelentős kreatív iparral rendelkező államok közül talán a legtovább az USA állt ellen e szabálynak, mivel az Egyesült Államok csak 1989-ben csatlakozott az akkor már évszázados múlttal rendelkező egyezményhez. Az USA azonban e tekintetben nem adta fel teljesen korábbi megközelítését, hiszen a jogérvényesítés tekintetében ma is jelentős körülmény, hogy a művet bejegyezték-e a Copyright Office által vezetett nyilvántartásba.
 
Stef van Gompel (forrás: IVIR)
 
A szerzői jogi védelem alakszerűséghez kötése az elmúlt években ismét az érdeklődés középpontjába került, mivel a tapasztalatok szerint a jogérvényesítést jelentősen megkönnyítheti, ha az igény alapját egy nyilvános, vagy akár közhiteles nyilvántartás szolgálja. A nemzeti jogalkotó helyzete azonban nem egyszerű, hiszen a BUE tiltása okán a bejelentést nem írhatja elő.
 
A szerző ezt a problémát járja könyvében körbe, megvizsgálva először a formalizmusok nemzeti történetét, a nemzetközi jogi tilalom okait, és bemutatva a tiltás előnyeit és lehetséges hátrányait.
 
A könyv megrendelhető a kiadó honlapján.

 

 
Címkék: könyv szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr243190013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.