Magyarország kormánya a nyílt szabványokon alapuló fájlok és a nyílt forráskódú szoftverek használatát ösztönzi

A 1479/2011. sz. kormányhatározat szerint a kormány irányítása alatt álló szervek az általuk előállított dokumentumokat egymás közötti elektronikus kommunikációjuk során kizárólag olyan dokumentumformátumban továbbíthatják, amelyek nyílt szabványokra épülnek. Az átállás határideje a kormányzati szférában 2012. március 31. A kormányzat egyúttal az oktatási szférában is nyílt forráskódú szoftverek használatát ösztönzi, szemben a korábban központilag licenszelt zárt forráskódú szoftverekkel. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól származó tájékoztatás szerint így az ún. Tisztaszoftver program keretében központilag megszerzett Microsoft licenszek 2012. március 1-én megszűnnek.

Nyílt szabványok használata a kormányzat belső és külső kommunikációban

Az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról szóló 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat (1479-2011_Korm_hat.pdf) szerint az intézkedés célja a Kormány egyes közigazgatási szervek nemzetközi szabványon alapuló elektronikus kommunikációjának egységesítése, az együttműködés hatékonyságának javítása, valamint a költséghatékony nyílt forráskódú irodai szoftverek részarányának növelése. A cél elérése érdekében 2012. március 31-ét követően a Kormány irányítása alatt álló szervek (a Honvédelmi Minisztérium és az általa irányított szervek kivételével) az általuk irodai szoftverekkel előállított dokumentumokat egymás közötti elektronikus kommunikációjuk során kizárólag olyan dokumentumformátumban továbbíthatják, amely nyilvánosan hozzáférhető, korlátozás nélkül alkalmazható, nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványra épül.

A kormányhatározat továbbá rendelkezik arról is, hogy a Kormány irányítása alatt álló szerveknek bármely külső féllel folytatott kommunikációjuk során képesnek kell lenniük az fenti szabványoknak megfelelő formátumú dokumentumok fogadására, valamint gondoskodniuk kell az általuk irodai szoftverekkel előállított és nyilvánosan elérhetővé tett dokumentumaik szabványok szerinti elérhetővé tételéről is. E célt is 2012. március 31-ig kell megvalósítani.

A jogszabály ugyan nem jelöli meg pontosan, hogy mely szabványok, illetve szoftverek és formátumok azok, amelyek alkalmasak a fenti célok elérésére, azonban a nemzeti fejlesztési miniszter feladatává teszi, hogy 2012. január 31-től díjmentesen elérhetővé tegye azokat a szoftver eszközöket, amelyek az olyan szervek számára is lehetővé teszik a szabványoknak megfelelő állományok használatát és előállítását, melyek irodai szoftverei erre alapfunkcióként nem képesek, továbbá folyamatosan gondoskodjon ezen szoftver eszközök elérhetőségéről. A technikai részletek így valószínűleg 2012. január 31-ét követően lesznek elérhetőek.

A kormányhatározat továbbá a Kormány irányítása alatt álló szervek között létrejött, a dokumentumformátumokra is kiterjedő hatályos együttműködési megállapodások felülvizsgálatát is előírja 2012. december 31-ig.

A jogszabály szerint a nem nyílt forráskódú irodai szoftverek beszerzése csak műszakilag vagy gazdaságilag indokolt esetben, illetve nemzetközi szerződésekből adódó kötelezettség teljesítése érdekében lehetséges. Ilyen beszerzéshez a nemzeti fejlesztési miniszter hozzájárulására lesz szükség.

Nyílt forráskódú szoftverek a köz- és felsőoktatásban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól származó információk szerint a kormányzat szintén a versenysemlegesség szem előtt tartásával, valamint a piaci verseny elősegítésével indokolja azt, hogy nem hosszabbítja meg az ún. Tisztaszoftver Program keretében a Microsoft programjainak licenszelését a köz- és felsőoktatásban.

„Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit néhány speciális esettől eltekintve képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket." (forrás: www.tisztaszoftver.hu)

Sajtóhírek szerint a fenti intézkedés nehéz helyzetbe hozhatja az oktatási intézményeket, amelyek eddig nagy számban a Microsoft termékeit használták. A Microsoft 2011. december 30-án kelt sajtóközleménye szerint a szoftvergyártó bízik abban, hogy márciusig sikerül megnyugtatóan rendezni a Tisztaszoftver Program sorsát és ezért a konstrukció folytatásáról tárgyalásokat kezdeményeznek. A Microsoft a tárgyalásokkal párhuzamosan kidolgozza azokat a megoldási lehetőségeket is, amelyek az egyes intézmények számára jelenthetnek kedvező árú beszerzési alternatívát.

A fenti témákkal összefüggésben ajánlom a Computerworld.hu cikkeit: Kormányhatározat a nyílt fájlformátumról és Kényszerhelyzetben az iskolák - vége a Tisztaszoftver programnak.

 
Címkék: szoftver szabvány információs társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr813513950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.