Újabb francia perek várhatók a Google könyv digitalizálási projektje ellen

Bírósághoz fordul a neves francia kiadó, a Gallimard, a Google ellen könyveik jogosulatlan digitalizálása ellen, közölte az AFP hírügynökséggel Antoine Gallimard, a kiadó elnök vezérigazgatója még március végén a francia könyvvásár idején. Kezdeményezésükhöz három másik neves kiadó - Albin Michel, Flammarion, Eyrolles - is csatlakozott. A "[Google] hónapok óta ígéreteket tett nekünk... miközben folytatta a jogosulatlan digitalizálást a kiadók engedélye nélkül, megsértve a szerzői jogokat" tette hozzá Gallimard. Ez összességében több mint egymillió francia művet érint.

A Google francia képviselője nem nyilatkozott az ügyben. Mint ismeretes, az E.SZER.INT korábbi hírlevelében már beszámolt róla, az illetékes párizsi bíróság (tribunal de grande instance de Paris) 2009. december 18. napján a könyvkiadóknak adott igazat a Google könyv digitalizálási projektje miatt indított perben, és 300 ezer euróra (körülbelül 82 millió forint) büntette az internetes vállalatot. A bíróság szerint sérti a La Martiniere könyvkiadó szerzői jogait, hogy a Google beszkennelte és kereshetővé tette könyveit az interneten a Google Books weboldalon, ezért kártérítéssel tartozik a cégnek, és le is kell vennie azokat a szájtról. A Google fellebezést nyújtott be a döntéssel szemben

Franciaországban kiemelt fontossággal kezelik a kulturális és a szellemi tulajdon örökségének megőrzésének kérdését. Nicolas Sarkozy francia államfő még 2009 decemberében arról nyilatkozott, hogy egy gazdaságtámogatási alapból 750 millió eurót biztosít a francia digitalizálási programokra. A francia kormány idén év elején ismertette azt a kormányzati stratégiát célzó jelentést, amelynek a segítségével a leghatékonyabban őrizhető meg Franciaország kulturális öröksége digitális formában az utókor számára.

Bővebben itt és itt.

 
Címkék: google szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr571994484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.