"Ha egy üzlet egyszer beindul" - kezdetét vette a vadászat!

A TorrentFreak mai bejegyzése szerint - amely egy francia internet-szolgáltató francia nyelvű közleményére hagyatkozik - kezdetét vette a francia "három csapás" vagy "fokozatos válasz" rendszere keretében végzett adatgyűjtés (IP-címek gyűjtése). Ez az előfeltétele annak, hogy a HADOPI hatóság az IP-címek mögött található személyek adatainak kiadására kötelezze az internet-szolgáltatókat.

A "három csapás" rendszerében minden ISP köteles lesz 8 napon belül kiadni a személyes adatokat (név, cím, e-mail cím és telefonszám) a HADOPI-nak, ellenkező esetben 1500€ bírság megfizetésével számolhatnak (be nem azonosított IP-címenként!).

A rendszer eleinte lassan fog beindulni, napi 10.000 IP cím beazonosításával, azonban a HADOPI reményei szerint ez idővel napi 150.000 IP címre fog felfutni.

Nem nagy bátorság azt kijelenteni, hogy eddig is sokan tekintettek bizalmatlanul a HADOPI terveire, azonban e fenti kijelentés további aggodalmakra adhat okot. Kis matematikával a napi 150.000 IP cím egy év alatt majdnem a teljes francia lakosságnak megfelelő mennyiségű lekérdezést jelent, s azt nehezen lehet elképzelni, hogy anyagilag és pénzügyileg is fel lennének készülve az ISP-k.

Az üzlet azonban beindult, s most már arra lesz érdemes árgus szemekkel figyelni, mikor jönnek ki az első felszólítások, a második felszólítások, a perek, az első börtönbüntetések stb.

Időközben pedig egyre nagyobb visszhangot kap annak a francia fényképésznek az esete, akit fájlcserélés miatt 20.000€ pénzbírsággal sújtottak, s aki ügyét - a júniusi jogerős döntés megszületését követően - az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kívánja vinni, azt megpróbálva bizonyítani, hogy a letöltés nem jogsértés, esetleg állampolgári jog. Egy ezzel kapcsolatos cikk a New York Times-ból itt érhető el.

 
Címkék: szerzői jog fájlcsere három csapás peer to peer

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr402315341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.