WIPO SCCR ülés

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének Szerzői és Szomszédos Jogi Állandó Bizottsága 2010. november 8-a és 12-e között tartotta soros ülését. Az egyeztetések középpontjában három téma állt, a gyengén látók számára biztosítandó korlátozások, az audiovizuális előadások és a műsorsugárzó szervezetek védelme tárgyában tervezett nemzetközi szerződések.

A vakok és gyengénlátók számára biztosítandó szerzői jogi korlátozások kapcsán az SCCR megtárgyalta az USA, az Európai Unió és az African Group által elkészített tervezeteket. Az SCCR javaslatait a WIPO 2011-es közgyűlésén fogja előterjeszteni.

Az SCCR számára többen jelezték, hogy szükség lenne az audiovizuális előadások védelme tárgyában folytatni a munkát, amihez megfelelő alapot képezhet a 2000-ben tartott diplomáciai konferencián ideiglenesen elfogadott 19 cikkely. (Emlékeztetőül: a 2000-es diplomáciai konferencia végül elsősorban az előadói vagyoni jogok átruházásával összefüggő vita miatt zárult eredménytelenül.) A SCCR most arra hívta fel a tagokat, hogy a témával összefüggő javaslataikat legkésőbb 2011. január 31-ig tegyék meg írásban.

A műsorsugárzó szervezetek védelme kapcsán az SCCR megerősítette, hogy elsősorban jel-alapú megközelítéssel tartja elképzelhetőnek az ugyancsak régóta tervezett nemzetközi egyezmény létrehozatalát. A tagokat arra kérték fel, hogy konkrét javaslataikat legkésőbb 2011. március végéig tegyék meg.

További részletek és dokumentumok a WIPO oldalán olvashatóak.

 
Címkék: szerzői jog wipo sccr

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr272452499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.