Különös döntés az Európai Bíróságon

Az Európai Bíróság a C-393/09 számú ügyben kimondta, hogy ugyan a szoftver grafikus felülete állhat szerzői jogi védelem alatt, mint önálló (pl. grafikai) alkotás, de a védelem ezt a felületet nem mint szoftver-művet illeti meg, hanem mint önálló, a szoftvertől független alkotást - feltéve, hogy az teljesíti a védelem egyéb kritériumait.

A Bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy a szoftver grafikus felületének televíziós sugárzása nem valósít meg műfelhasználást, mivel a tévénézőket e grafikus felhasználói felület kizárólag passzívan érinti, anélkül hogy közbeavatkozhatnának. Az interaktivitás hiánya miatt pedig a Bíróság nem látta megvalósultnak a nyilvánossághoz közvetítést. 

Az ügyben hozott döntés már most vitatott, szerzői jogi dogmatikai szempontból számos kérdést vet fel.

A döntés teljes szövege hozzáférhető az Európai Bíróság honlapján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr682534900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.