Mit jelent a jogsértő tartalom honlapról való eltávolítása?

A müncheni székhelyű bíróság (Amtgericht) egyik sajtóközleménye szerint egy nemrégiben jogerőre emelkedett ítélet (Urteil des AG München vom 31.3.10, AZ 161 C 15642/09) megállapította, hogy szerzői jogi jogsértést követ az, aki engedély- és jogdíjfizetés nélkül tesz fel térképet honlapjára. Az ítélet érdekessége, hogy az alperes ugyan a felperes felszólító levelét követően eltávolította a honlapjáról a térképre vezető közvetlen linket, azonban elmulasztotta a térképrészlet szerverről történő eltávolítását. Ezért a bíróság a link eltávolítása ellenére megállapította a szerzői jogi jogsértést és az alperest az elmaradt jogdíj és az ügyvédi költségek megfizetésére kötelezte.

A felperes kizárólagos joggal rendelkezett az eljárás tárgyát képező térkép felett. A különböző városok térképeit a felperes honlapján díjfizetés ellenében kínálta fel felhasználás céljából, ezek közé tartozott a térképrészletek saját honlapon történő felhelyezése  is.    

A tényállás szerint az alperes 2005-ben helyezte el honlapján a felperes Münchenről készült térképének egyik részletét, abból a célból, hogy az ügyfelek részére eligazítást nyújtson. Az alperes nem fizetett jogdíjat, illetve engedély nélkül használta fel a térképrészleteket. A felperes felszólítását követően eltávolította a térképrészlethez vezető linket, és kártérítést is fizetett. A térkép azonban az alperes szerverén fennmaradt, így a keresőmotor segítségével továbbra is megtalálható volt.

A bíróság a felperes kérelmének helyt adva megállapította, hogy a link eltávolítása nem elegendő, hiszen a nyilvánossághoz közvetítés abban az esetben is megvalósul, ha a jogsértő mű(részlet) a szerveren található, mivel az a keresőmotorok segítségével továbbra is hozzáférhető a nyilvánosság számára.

 
Címkék: keresőmotor bírósági ítélet jogérvényesítés jogellenesség

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr12876852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.