Az USA is a fokozatos válasz híve lett

Bár Frank La Rue, az ENSZ különleges jelentéstevője szerint az internet-hozzáférés lekapcsolása istenkísértés (vagy legalábbis minden körülmények között aránytalanul sérti a véleményszabadságot), úgy tűnik, a fokozatos válasz (álnéven három csapás-eljárás) egyre nagyobb teret hódít világszerte. Nem állítható, hogy az ellenvélemények ne állítanák komoly kihívás elé a szabályozókat (legyenek azok akár államok, akár maguk a piaci szereplők), de úgy tűnik, a lekapcsolást ki is lehet váltani enyhébb szankciókkal (ld. különösen az új-zélandi kísérletet, ahol egyelőre ezt a lépést be sem vezették).

Mindez amiatt érdekes, mert az USA-ban a piaci szereplők (zenei és filmipari társaságok és internet-szolgáltatók) írtak alá nemrég egy együttműködési megállapodást arról, hogy egy többlépcsős rendszer vezetnek be, amely figyelmeztetéssel kezdődik és végül a sávszélesség korlátozását lehet elérni, de fájlcseréért senkinek nem kapcsolják le az internet-hozzáférését. Az aláírók létrehoztak egy szerzői jogi központot is, amely felvilágosítással, oktatással, a jó gyakorlatok terjesztésével foglalkozik, és bemutatja a jogszerű zene- és filmfogyasztás lehetőségeit is. 

A Kluwer Copyright Blog bloggerének is eszébe jutott, ami nekünk is a hír olvastán (nem véletlen, hiszen a témával korábban is foglalkoztunk már), hogy amikor az Európai Bizottság a 2004/48/EK irányelv internetes jogsértések megoldását célul kitűző felülvizsgálatát végzi és azt deklarálja, hogy a szolgáltatók aktívabb együttműködését tartaná szükségesnek, akkor ebbe az irányba is orientálhatná a piaci szereplőket. (Úgy tűnik, vannak is ilyen kísérletek, bár mintha az európai tárgyalások kissé lassabban haladnának...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr533173373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bohocmasni 2011.08.24. 06:47:03

Azt nem értettem sose, hogyha én letöltök mondjuk egy filmet torrentről, akkor hogy ellenőrzik, hogy az jogvédelem alatt áll-e, nem egy hobbicsapat hobbifilmje, és ingyenes, nem-e régi stb?
Vagyis ezt az egészet hogy kivitelezik? Mert letöltési csatorna alapján nem szankcionálhatnak, máshogy meg nem tudnak (levédik a filmet jelszóval).

Grad-Gyenge Anikó 2011.08.24. 12:13:16

Technikailag a szolgáltatónak lehetősége van az ügyfelei forgalmát szűrni (hiszen az ügyfél által generált forgalom átmegy az internet szolgáltatója eszközein, ahol ezt a forgalmat lehet mérni, naplózni).
A forgalomból (IP csomag) kiderül(het), hogy milyen protokollt (pl bittorrent) használva küldik az adatcsomagokat és jó esetben azt is lehet „látni” hogy konkrétan milyen tartalom (film, zene, stb.) utazik az adott csomagokban, pl metaadatok is tartalmazhatják, hogy az adott tartalom pontosan micsoda. A forgalom szűrést lehet automatizálni és például egy tartalom lista alapján szűrni, hogy melyek azok a tartalmak (elnevezések, film címek stb..) amelyek tiltottak és ez alapján automatikusan ki tudnak küldeni egy felszólítást, hogy valaki tiltott tartalmat osztott meg.

bohocmasni 2011.08.24. 22:12:51

akkor megint. bittorrent, titkosított rar file. mi alapján tiltanak ki engem?