Újabb pofon a sportszektornak a sportközvetítési jogok területén

A sportszektor és különösen a sportközvetítési jogok jogtulajdonosai által várt, a sportközvetítési jogok értékesítésének módjához, valamint a sportesemények szerzői jogi megítéléséhez kapcsolódó ítéletet kedden hozta meg az Európai Unió Bírósága. A döntés szerint egyrészt az uniós joggal ellentétes a labdarúgó-mérkőzések közvetítésének olyan engedélyezési rendszere, amely a műsorsugárzó szervezeteknek tagállamonként biztosít területi kizárólagosságot, és amely megtiltja a televíziónézőknek, hogy ezeket a műsorokat dekódoló kártya segítségével más tagállamokban nézzék. Másrészt az ítélet azt is kimondja, hogy a futballmérkőzések önmagukban nem állnak szerzői jogi védelem alatt, azonban a nyitó képsorok, a főcímzenék, a mérkőzések összefoglalója és a különböző grafikák védett műnek minősülnek, így azok pubokban való közvetítése az Infosoc irányelv (2001/29/EK) értelmében vett „nyilvánossághoz közvetítésnek” minősül, amelyhez a mű szerzőjének engedélye szükséges.

Az alapügyek tényállása

A Bíróság előzetes döntéshozatali eljárásának alapjául két angliai ügy szolgál. A C-403/08 sz., a Football Association Premier League Ltd & társai és QC Leisure & és társai között, ill. a C-429/08 sz. ügy Karen Murphy és Media Protection Services Ltd között van folyamatban az angol High Court of Justice előtt. Az alapügyek tényállása szerint a Football Association Premier League Ltd (FAPL) az angol első osztályú futball mérkőzései felvételének megszervezésével és kereskedelmi – elsősorban közvetítési – jogainak értékesítésével foglalkozó szervezet. Az FAPL a közvetítési jogok értékesítésére irányuló felhasználási szerződésekben – a bevételek megfelelő optimalizálása érdekében – kizárólagosságot biztosít a műsorsugárzóknak a mérkőzései közvetítése és kereskedelmi-gazdasági kihasználásra meghatározott földrajzi területen – általában egy adott ország határain – belül. A kizárólagosság megfelelő biztosítása végett a műsorsugárzók kötelesek olyan helyzetet teremteni, hogy az általuk közvetített mérkőzések ne legyenek nézhetők a felhasználási szerződésben megadott területen kívül. E cél elérése érdekében a műsorsugárzók – egy hitelesített dekóder kártya segítségével – kódolják az általuk adott műholdas jelet, ill. azt nem forgalmazhatják a dekóderek az érintett terülten kívül.

Az alapügyek tényállása szerint a fenti kizárólagosságot megkerülve néhány vállalkozás Görögországból importált az FAPL-lel szerződött görög műsorsugárzó által jogszerűen forgalomba hozott dekódereket, hogy azokat a Sky – az Egyesült Királyságban az FAPL szerződéses partnere – dekóderei díjánál jóval olcsóbban kínálják a vendéglátóhelyek részére. Az érintett vendéglátóhelyek üzemeltetői pedig a görög dekóderek felhasználásával sugározzák a mérkőzéseket vendégeik számára. Fenti tevékenységek miatt a FAPL polgári, illetve büntetőeljárásokat kezdeményezett az Egyesült Királyságban.

Az első előzetes döntéshozatali ügy (C-403/08) a FAPL polgári jogi keresetével függ össze, amely azon pubok ellen irányul, amelyekben görög dekódoló kártya használatával Premier League mérkőzéseket mutattak be, illetve azon személyek ellen, akik a pubokat ilyen dekódoló kártyákkal látták el. A második előzetes döntéshozatali ügy (C-429/08) egy pub tulajdonosa, Karen Murphy elleni büntetőeljáráshoz kapcsolódóik, aki görög dekódoló kártya használatával vetítette a Premier League mérkőzéseket a pubjában. Az angol High Court mindkét ügyben számos, az uniós jog értelmezésére vonatkozó kérdéssel fordult az Európai Unió Bíróságához (EuB).

A Bíróság ítélete

A Bíróság ítélete két fő részre osztható: egyrészt a más tagállamokból származó kódolt műsorok vételéhez, másrészt a műsorok vételét követő felhasználásához kapcsolódó megállapításokra.

a) A más tagállamokból származó kódolt műsorok vétele

A más tagállamokból származó kódolt műsorok vétele vonatkozásában az EuB megállapította, hogy a szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely megtiltja a külföldi dekódoló kártyák behozatalát, értékesítését és használatát.

E korlátozásnak a szellemi tulajdonjogok védelme céljával való igazolásának lehetőségét illetően az EUB rámutatott, hogy az FAPL a Premier League mérkőzései vonatkozásában nem hivatkozhat a szerzői jogra, mivel ezek a sportesemények nem minősülnek az Infosoc irányelv alapján védelem alatt álló műnek. Továbbá, még ha a nemzeti jog a sporteseményeknek ehhez hasonló védelmet biztosítana is – amely főszabály szerint összeegyeztethető lenne az uniós joggal – a külföldi dekódoló kártyák használatának tilalma túllép azon a mértéken, amely az érintett jogok jogosultjai megfelelő díjazásának biztosításához szükséges.

Hasonló okok miatt a kizárólagos engedélyek rendszere ellentétes az Unió versenyjogával is, ha a felhasználási szerződések megtiltják, hogy a külföldi dekódoló kártyákat azon televíziónézők rendelkezésére bocsássák, akik a műsorokat azon tagállamon kívül szeretnék nézni, amelyre az engedélyt megadták. Igaz, hogy az uniós versenyjoggal főszabály szerint nem ellentétes, hogy a jogosult egyetlen engedélyesnek engedje át a védelem alatt álló mű műholdas sugárzásának kizárólagos jogát, mindazonáltal a felhasználási szerződések nem tilthatják meg a műsorsugárzó szervezeteknek az érintett sporteseményekre vonatkozó mindennemű határon átnyúló szolgáltatás nyújtását, mivel az ilyen szerződés lehetővé tenné, hogy az engedéllyel lefedett területen minden műsorsugárzó szervezet teljes területi kizárólagosságot kapjon, ezáltal az említett szolgáltatások területén teljesen megszüntetné a műsorsugárzók közötti versenyt, és a nemzeti piacokat felosztaná a nemzeti határok mentén.

b) A műsorok vételét követő felhasználások

A műsorok vételét követő felhasználások vonatkozásában az EuB előzetesen hangsúlyozta, hogy az Infosoc irányelv szerint védett műnek csak a nyitó képsorok, a főcímzenék, a mérkőzések összefoglalója és a különböző grafikák minősülnek, azaz a Premier League mérkőzései önmagukban nem. Tehát szerzői jogi védelem csak az előbbiekre terjed ki.

Ebből következően a védelem alatt álló műveket tartalmazó műsoroknak pubokban való közvetítése a szerzői jogi irányelv értelmében vett „nyilvánossághoz közvetítésnek” minősül, amelyhez szükség van a mű szerzőjének vagy más jogosultjának – az adott ügyben a Premier League – az engedélyére. Ugyanis ha ezeket a műveket a pub az ott jelen lévő vendégeknek bemutatja, akkor a műveket egy olyan további nyilvánossághoz továbbítják, amelyet a műveik sugárzását engedélyező szerzők vagy más jogosultak nem vettek figyelembe.

Konklúzió

A Bíróság ítélete nyomán a sportszektorban a sportközvetítési jogok értékesítése területén évtizedek óta alkalmazott, a bevételek optimalizálása végett területi kizárólagosságra alapított felhasználási szerződések a jövőben már jogellenesnek tekinthetők. Mindazonáltal fontos hangsúlyozni, hogy az ítélet szerint önmagában a területi alapon való átengedés jogszerű, csupán a kizárólagosság kikötése ütközik az uniós jogba. Az elmondottakra tekintettel kíváncsian várjuk, hogy az angol High Court of Justice a Bíróság által adott iránymutatásokat a konkrét ügyekben miként fogja értelmezni. Mindazonáltal az már biztosan kijelenthető, hogy a sportközvetítési jogok jogtulajdonosainak új szerződéses módszereket kell találniuk a felhasználási szerződések műsorsugárzók által fizetendő ellenértékének megőrzésére. Így többek között elképzelhető egy egész Európára kiterjedő értékesítés, nyelvi korlátokkal operáló felhasználási szerződések megkötése, vagy a jogtulajdonosok saját, minden platformon elérhető csatornájának beindítása.

A Bíróság ítélete elérhető itt: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62008CJ0403:HU:HTML

A cikk társszerzői Rippel-Szabó Péter és Halász Bálint.

 
Címkék: anglia audiovizuális információs társadalom bírósági ítélet európai bíróság

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr713285793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.