Mennyi jár egy letöltésért?

Érdekes, az online zenepiac egyik sarokkövét érintő jogi eljárásnak adott zöld utat az eljáró kaliforniai bíróság a napokban.

A perben a bíróságnak – erős egyszerűsítéssel – arra kell majd választ találnia, hogy megfelelő gyakorlatnak tekinthető-e, ha a Universal Music a hangfelvételek online kereskedéséből származó bevételek után is a fizikai világban megszokott elszámolási metódust alkalmazza, vagy ez a módszer az előadók számára indokolatlan hátrányt jelent. A pert olyan előadók kezdeményezték, akik még az "internetes világot" megelőzően szerződtek a Universallal, és ebből következően szerződésük nem szabályozta az online forgalomból származó bevételek megosztását.

Az említett előadóművészi szerződések más elszámolási módot rendelnek alkalmazni a hangfelvételek "értékesítésére" (resale) és a "felhasználási engedély" (license agreement) adására. A kiadók az online bevételeiket akkor is „értékesítésnek” tekintik, ha egyébként streaming szolgáltatásról van szó, a felperesek állítása szerint azért, mert a resale esetén – tekintettel a nagyobb költségekre – a kiadói részesedés nagyobb. Az előadók tehát nem azt állítják, hogy az internetes technika elterjedése előtt kötött szerződéseik nem érvényesek az online világban, hanem azt, hogy Universal a szerződéseiknek nem a megfelelő rendelkezését alkalmazza az elszámolás során.

A pert lezáró ítélet érdekes mérföldköve lesz annak a vitának, amelyet az előadók és a kiadók az online és a fizikai világ üzleti modelljeinek párhuzamosságáról folytatnak. A jogerős döntés azonban még messze van.

 
Címkék: internet usa szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr783367646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.