Legális a használt szoftverek online értékesítése. Vagy nem.

Az Európai Bíróság nyilvánosságra hozta a Usedsoft v. Oracle ügyben (Case C 128/11) született főtanácsnoki indítványt.

Az alapeljárást a világ egyik legnagyobb szoftvergyártója, az Oracle indította a használt szoftverekkel online kereskedő német vállalkozás, a Usedsoft GmbH ellen. A jogvita lényege a jogkimerülés elvével függ össze, amely szerint, ha a műpéldányt a jogosult az EU területén adásvétellel forgalomba hozta, a terjesztésre vonatkozó kizárólagos jog többé nem gyakorolható (az „kimerül”).

A jogvitában a Usedsoft elsősorban arra hivatkozott, hogy gyakorlata a jogkimerülés elve alapján jogszerű, azt az érintett szoftverek gyártója nem kifogásolhatja. Az Oracle ezzel szemben arra hivatkozott, hogy a jogkimerülés elve nem alkalmazható online környezetben, fizikai műpéldány hiányában.

A főtanácsnok véleményében arra jutott, hogy a szoftver irányelv szerint jogkimerülés elve akkor is alkalmazható, ha a jogosult a szoftvert letölthetővé tette az internetről, és engedélyezte a letöltött szoftver időbeli korlátozás nélküli hasznosítását. A főtanácsnok szerint továbbá az irányelvben alkalmazott „adásvétel” kifejezés ennél szigorúbb értelmezése lényegében kiüresítené a jogkimerülés elvét. Ez alapján azt is javasolta, hogy az irányelv „adásvétel” fordulatát olyan értelemben határozzák meg, hogy az egyértelműen kiterjedjen a szoftverek EU-n belüli hozzáférhetővé tételére is, ha a letöltött példányt időbeli korlátozás nélkül és átalánydíj ellenében engedi a jogosult hasznosítani.

A főtanácsnok véleményében kifejtette, hogy álláspontja szerint nem lehet különbséget tenni a CD-ROM-on forgalmazott és az interneten hozzáférhetővé tett programok között a jogkimerülés szempontjából, ez ugyanis bővítené a jogosultak monopóliumát a művek felett.

Ha csak eddig olvasnánk a főtanácsnoki véleményt, arra kellene jutnunk, hogy a főtanácsnok szerint a Usedsoft gyakorlata minden tekintetben jogszerű volt, azt az Oracle nem tudja megakadályozni.

A főtanácsnok azonban abból a szempontból is vizsgálta az ügyet, hogy a jogkimerülés milyen felhasználási módokra terjed ki. Álláspontja szerint a szoftver irányelv kizárólag a terjesztésre, mint felhasználásra vonatkozva rendeli alkalmazni a jogkimerülés elvét, a többszörözésre azonban nem. A konkrét ügyben azonban a Usedsoft csak a felhasználási engedélyek (licencek) másodlagos értékesítésével foglalkozott, a szoftvereket ügyfelei – a Usedsofttól „másodkézből” beszerzett engedély birtokában – az Oracle szoftveréről töltötték le, amely során a szoftverről egy további, új műpéldány is létrejött, vagyis azt többszörözték. Mindebből az következik, hogy miközben az engedélyek másodlagos forgalmazása a jogkimerülés elve alapján a szoftver jogosultja engedélye nélkül végezhető, ha ettől elválik maga a műpéldány, a többszörözéshez már szükséges kikérni a jogosult engedélyét.

A főtanácsnoki vélemény persze még nem az ítélet maga, arra még kicsit várni kell.

 
Címkék: szoftver szerzői jog európai bíróság főtanácsnoki indítvány jogkimerülés

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr424474381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grad-Gyenge Anikó 2012.04.26. 17:00:33

Érdekesség: Május 4-én, a Miskolci Egyetem Európai Uniós Jogesetmegoldó Versenyén a hallgatók éppen ezt (és egy másik, szabad felhasználásos) ügyet kapták feladatnak. Bár eddig úgy tűnt, a jogosulti oldalnak abszolút verhetetlen érvei vannak, most mégis az látszik, az sem jár rosszul, aki a versenyen a felhasználói oldal érvelését kapja feladatul.