European Copyright Code

Szerzői jogi professzorok – mások mellett Thomas Dreier, Bernt Hugenholtz és Alain Strowel – szerzői jogi modell-törvényt készítettek.  A 2002-ben megkezdett Wittem projekt végeredményeként hétfőn publikált 24 oldalas javaslatcsomag célja, hogy a szerzői jogi szabályozást átláthatóbbá és következetesebbé tegye.

 A professzorok nem kívánták a teljes szerzői jogot újraírni, munkájuk során hangsúlyosan figyelembe vették a Berni Uniós Egyezmény, illetve a TRIPS egyezmény rendelkezéseit is. Ugyanakkor az sem volt cél, hogy a szerzői jogi irányelvek rendelkezéseit változtatás nélkül foglalják egységes szerkezetbe, a szerzők időről-időre eltértek az irányelvek szövegétől.
 
A modell első fejezete a szerzői művekkel, a második a szerzőséggel, a harmadik a személyhez fűződő jogokkal, a negyedik a vagyoni jogokkal, míg az ötödik a korlátozásokkal foglalkozik. Nem foglalkozik ugyanakkor a haszonkölcsön, vagy a fizető köztulajdon intézményével, a hatásos műszaki intézkedések védelmével, a szomszédos jogi jogosultakkal, a sui generis joggal vagy a jogérvényesítéssel.
 
A munkát különösen érdekessé teszi, hogy a szerzők részletes jegyzetekkel látták el a szöveget, utalva az egyes fordulatok forrására, jelentésére.

 

 
Címkék: szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr691956575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.