Megjelent az IFPI 2010. évi piacelemzése

A hanglemezkiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI, publikálta szokásos éves jelentését a hangfelvételpiacról. A jelentés szerint 2009-ben a hangfelvételpiac összes bevétele 7%-al, 17 milliárd dollárra esett, miközben összesen tizenhárom olyan ország volt, ahol a bevételek növekedtek. Igaz, ez utóbbiak között nagy piacot jelentő országok is találhatóak, például Ausztrália, Brazília, Svédország vagy Anglia.

 
Tavaly sem állt meg a fizikai példányok értékesítése utáni bevétel csökkenése, 2009-ben összesen 12,7%-al kevesebb bevételt lehetett elérni a hordozók értékesítéséből.
 
Ezzel szemben számos helyen meredeken – egyes esetekben akár 40%-al is – növekedett a digitális bevételek értéke. A digitális értékesítések több mint 25%-át termelik meg a bevételeknek, ez az arány az USA-ban pedig már 43%-os.
 
Növekedett a hangfelvétel előállítókat megillető nyilvános előadási jogdíjak mértéke is, ez a piac 2009-ben már 800 millió dollárt termelt.
 
A 2009-es év nyertese Susan Boyle – a Britain’s Got Talent verseny nyertese – volt, ő összesen 8,3 millió albumot adott el, a TOP10-ben megtalálható még három Michael Jackson album (a Thriller, a This is It és a Number Ones) is.
 
A jelentés az IFPI honlapján vásárolható meg.
 
Címkék: szerzői jog

A bejegyzés trackback címe:

https://eszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr701959439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.